KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

ÖRJANS BETTSKROT

 

 Antal skrotade bett hittills:  5 st 

Totalt  1122 gram järnskrot för återvinning 

(Illustration: Ulf Abrahamsson)

 

 ÖRJANS BETTSKROT invigd mars 2016!

 

Vem är Örjan?

" Jag är en travhäst, född i Skåne 2001 och flyttade hit när jag var 3 år. Egentligen heter jag Skogans Surprise men har alltid kallats för Örjan. Hade jättestora problem med bett eftersom min underkäke är överrörlig och ibland låg ju inte bettet mitt i munnen och kunde trycka snett vilket - förutom att det gjorde svinont - ledde till att jag ibland hade knäppningar i käklederna

När jag tävlade försökte jag hålla mig rakt bakom bettet för att det inte skulle ta ont i käklederna och det gjorde ju att jag fick balansera upp kroppen och steget utifrån vad kusken gjorde. Jobbigt som f-n och det ställde till det för mig. Några löp lyckades jag vinna trots järnskrotet i munnen.  Kerstin hjälpte mig med HHBB-huvudlaget men vad hjälper det när man ändå måste ha bett i munnen när man tävlar. Huvudlaget gjorde livet lättare men järnskrotet i munnen störde ju mig i alla fall."

 

Varför en bettskrot?

"Det är väl inte så konstigt att räkna ut?! Min ägare tittade mig i ögonen och frågade hur vi skulle göra. Jag sa vad jag tyckte - Låt mig slippa järnskrot i munnen! - och så bestämdes att hela stallet slapp bett. Vad ska jag göra med betten som blir över?  - Skrota dom! sa jag, så slipper andra hästar få mitt gamla järnskrot i munnen. Och så sjösattes min efterlängtade bettskrotsidé!

 

Vill du också skrota bett?

Gör så här: skicka ditt bettet till

ÖRJANS BETTSKROT, c/o Kerstin Kemlén, Råbäcken 70, 961 93 Boden

Bettet vägs och fotograferas och läggs upp här på ÖRJANS BETTSKROT tillsammans med givarens uppgifter. Betten destrueras och återvinns.  När du skrotat 5 bett får du ett skrotbevis med e-post - kom ihåg att lämna mailadressen. 

 

254 gram   254 gram, anonym, mars 2016

 

 172 gr mars 2016  172 gram, skrotat av Lisbeth Salander, mars 2016

  • Matilda Nordström, Boden: "Våra bett är å skrotade, tror inte vi har nått kvar ens faktiskt" - mars 2016
  •  Stig Persson, Bjuråker: "Heja Örjan!mars 2016

 

212 gram mars 2016212 gram, skrotat av Kerstin Kemlén, mars 2016

388 gr, skrotat av KerstinKemlén SELHÄNGARE - 388 gram, skrotat av Kerstin Kemlén, mars 2016, görs om till selhängare - bild kommer

96 gram, anonym skrotare96 gram, ponnybett, anonym, februari 2016