KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

FORSKNING om OSS SJÄLVA

Här kommer jag att peta in allt från mental träning och visualisering till företagsekonomi för travhästägare. Tja, allt som egentligen berör oss men inte ser ut som en häst.

Läsa människors ansiktsuttryck - lika lätt som att skrämma dom med en grimas, sa hästen.

2016-02-29

hästar läser vårt ansiktsuttryck och vi läser deras_ illustratör Ulf Abrahamsson

Behöver man vara professor för att fatta när en häst är förbannad?! Nä, naturligtvis inte - det syns ju på hästen! Illustration av Ulf Abrahamsson.

Samma sak säger hästen - enligt en vetenskaplig studie. Hästar ser på oss när vi är arga och då är det läge att passa sig! ..

 

Ansiktsbilder som får pulsen att stiga

University of Sussex - redovisar nya forskningsrön i studien: Functionally relevant responses to human facial expressions of emotion in the domestic horse -  Nu är det vetenskapligt bevisat att hästar reagerar på folks ansiktsutryck.

Studiens hästar hade fått se ansiktsfoton på folk och de kände minsann igen hur en förbannad människa såg ut.  Pulsen steg och hästarna gjorde som många andra  djur gör - de fokuserar med vänster öga på det som verkar hotande.

 

Bevisa sånt vi redan vet

Den här studien kanske är rocket-science när det gäller att finna ut en vetenskapligt trovärdig metod för att mäta om och hur hästar reagerar på ansiktsuttryck. Problemet för forskarna är att designa en vetenskaplig metod som går att upprepa och som leder fram till samma resultat fast med andra hästar.

Lika besvärligt  var det för vetenskapen att bevisa att blöta sockar i gummistövlar gör att man börjar frysa om fötterna. Det var finska forskare som studerade om man verkligen blev frusen och de kom på hur man skulle kunna mäta att nån frös om fötterna.

När de kom på mätmetoden - tror det var i slutet av 1980-talet....- gick det alltså att bevisa det vi alla redan visste - blöta sockar ger kalla fötter. Till och med småungar fattar det. Bara för att vetenskapen inte har bevisat något som du förstått betyder det inte att det du vet är nonsens!

 VI VET- men vetenskapen kan kanske inte bevisa HUR DET KOMMER SIG ATT VI VET.  GLÖM ALDRIG DET!  Det är inte du som har problem en sån gång, det är faktiskt forskare.

Är du med?! Vi vanligt folk vet intuitivt en massa saker men eftersom vetenskapen inte har uppfunnit något sätt att mäta det så innebär det - ur vetenskapligt perspektiv - att vi inte vet... fastän vi vet....

  • hur en arg hund ser ut! Och även hur den låter!!
  • när två katter kommer att ryka ihop - det syns på dom!
  • när baggen laddar för att  stångas
  • när älgen är arg - det ser man på dom.

 

OM hästen kan se att vi är förbannade - varför skulle vi inte kunna se att dom är arg?!!

Å så vänder vi på steken - hästen vet när människan är arg - precis på samma vis som vi kan se på en hästs att den är förbannad. Det är ju ett sätt att kommunicera som inte skiljer sig åt mellan arterna.

Vi kan vara så förbannad så vi håller andan och det ryker ur öronen på oss - det känner varje normalbegåvad häst på flera kilometers håll. Då pratar vi om energier - känna vibratot kring en annan levande varelse.

Forskarna på University of Sussex har visat - via fototester - att hästen inte ens behöver känna vibratot - det räcker med att se ansiktsuttrycket  så vet dom.

När en annan varelse grimaserar mot oss  - hur ser vår hothantering ut?

...  vad ska jag gör jag nu...backa undan... hoppa över staketet..... gå fram... vända å dra.... klappa till den i skallen med en sopkvast... prova skrika och skrämma undan...

 

Nya uppdrag till forskarkollektivet? 

 De 10 sista sekunderna av loppen borde ju få adrenalinet att rinna till... hästens varningssystem borde slå till då kan man ju tänka sig. Och med tanke på hur kuskar ser ut i ansiktet under finishkörning så kanske hästar uppfattar dem som arga tävlingsjävlar som man ska passa sig för ....

Ställer hästen skallen aningen åt höger för att med vänster öga ha koll på det som närmar sig framifrån - upploppsrakan med skrikande publik?

En häst som vrider skallen åt vänster - försöker den få mer koll på tävlingsjävulen genom bättre överblick med vänsterögat mot kusken?

Hänger häst på en töm för att den fokuserar på fara eller är den ofärdig? Den frågan kan man ju langa över till forskarkollektivet!

/Kerstin

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)