KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

Vad vet jag om bettrelaterade problem?

Du som läser det jag skriver måste ha en rimlig chans att bedöma om det jag påstår är sant eller bara svammel. Jag redovisar därför mina bakgrundskunskaper - förutom praktisk erfarenhet av att äga häst i 40 år och då mest travhäst - inom de ämnesområden jag skriver om. Sedan är det upp till dig att värdera mina ord.

Kerstin Kemlén.

Systemvetarexamen, Luleå tekniska universitet, 1987.

Anställd vid universitetet 1989-1998, universitetsadjunkt med forskarstudier, programansvarig systemvetarprogrammet, studierektor mm.

Ekologisk vallodling, tillsammans med min gubbe Tore, på vår gård Råskället sedan 1990.

Första egna hästen 1976. Född vid Bodentravet och varit stalltjej hos champion och legenden Gustaf Hallén. Har alltid tyckt om att lära mig och dyka djupt i ny kunskap om hästar.

Senast  ämnesområdena jag fördjupat mig i

- bettrelaterade beteendestörningar hos häst sedan 2009

- Applied Equine Podiatry - fotvård för häst - sedan 2008

 

Min avsikt med bloggen är att försöka förklara på ett enkelt vis vad vetenskapen kommit fram till och som i vissa stycken kullkastat mina gamla föreställningar om hur saker och ting hänger ihop här i hästvärlden. Det är inte längre som jag tidigare trott!

Rekommendationsbrev från veterinär Robert Cook, professor emeritus, Tufts University, USA

Har sedan 2009 samverkat med veterinär Robert Cook, forskaren och professorn som för över 10 år sedan höjde rösten och redovisade för världen att bett var skadligt för hästen.

I december 2012 blev jag av honom utsedd till "BitlessBridle consultant" - en fantastisk utnämning då det bara finns 2 personer till på jordklotet som han rekommenderar som konsult i ämnesområdet! Mitt specialistområde är "the harness horse industry".

Jag är även certifierad instruktör för BitlessBridle Inc. USA, och den enda återförsäljaren av HarnessHorseBitless Bridle. 

Tillsammans med Cook och hans kanadensiska förläggare jobbar vi under 2016 med översättning av hans bok om bettrelaterade bekymmer.