KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

VETENSKAP för HÄSTFOLK

Här skriver jag lite smått och gott från vetenskapens värld som på ett eller annat sätt har anknytning till vad vi travfolk håller på med. Försöker  "översätta" det akademiska tugget till att bli alldagligt snack och vanligt förnuft.

MIN BAKTANKE

är att få alla att bli intresserad av vad vetenskapen säger om det vi gör. Vissa grejor kan vi lära oss av och använda i eget förbättringssyfte. BRA Å HA-kunskap med andra ord.

MEN SEN ska ni veta, finns det vetenskapliga förenklingar som erfarenhet och kunnigt folk från verkligheten inte använder sig av. Vetenskap bygger på förenklingar men si så fungerar inte verkligheten! Jag kommer att peka ut vetenskapliga svagheter - hjälpa er att förkasta det allra grövsta förenklingarna UTAN att förkasta den vetenskapliga sanningen i sig.

LÅTER DET KRÅNGLIGT?

Äh, det där löser sig med lite exempel.... 

Har du zebrarandigt hästtäcke?

2016-02-23

VARFÖR HAR HÄSTAR ZEBRARANDIGA TÄCKEN?

 

Zebramönster är inne nu. Hos Hööks hittar du både täcken och zebrahuvor:

http://www.hooks.se/kategori/hast/tacken--tillbehor/hasttacken/1004/1

 

Själv har jag haft ett duschdraperi med en zebra i naturlig storlek som med spetsade öron tittade på mig när jag duschade. Jag har sett hästar med zebratäcken och sett det som ett ”modemönster” men först nu fattar jag den praktiska vitsen med att ha ett sånt täcke:

 

Därför är zebror randiga

Zoo-ekologen Susanne Åkesson tror att zebraränderna har en avskräckande funktion mot främst bromsar som är viktiga att skydda sig mot. Nu har Gabor Horvath, PhD, Institutionen för biologisk fysik på Erzsébet University, Budapest visat att zebraränder gör att en speciell sorts hästfluga – tabanids – blir så förvirrad att den snor och flyger åt andra hållet! Och ju fler och tunnare ränder desto färre flugor landar.

Horvath kom fram till att zebror utvecklat ett pälsmönster som gör dem mindre intressanta för tabanid flugorna. Mörka hästar drar till sig betydligt fler tabanidflugor än ljusa hästar och zebror – vilket kan vara bra att känna till.

Det här handlar om hur ljusvågor förflyttar sig efter specifika mönster som vi inte kan se men som tabanidflugorna har koll på eftersom de attraheras av vissa typer av ljus som ex ljus reflekterat mot vatten får dem att flyga dit för att para upp sig och vätska upp sig. Mörka färger på stora djur reflekterar ljus som hungriga tabanid-tjejer uppfattar som matbord. Ljust färgade djur lockar inte lika mycket och zebraränder reflekterar ett förvirrande ljus.

 

Så här testade forskarna sina  idéer

Forskarna testade sina idéer under 59 dagar med hjälp av klibbiga svarta, bruna, vita och zebrafärgade plasthästar. Resultatet blev 562 flugor fastnade på svarta, 334 på bruna, 22 på vita och endast 8 flugor landade i klibbet på zebrafärgade plasthästen. Forskarna gjorde samma test med målade tallrikar med olivolja i och resultatet blev likadant, flest drunknade på svarta tallriken och klart minst på ”zebratallriken”.

 

MÅLA HÄSTEN RANDIG LAGOM TILL BETET?

Jag har intet en susning om vilken typ av ljusvågor insekterna gillar här eller viilken  typ av insekter det är. Men det jag vet är att de hittar mina hästar och tuggar på dem.

Mina hästar är svarta och bruna. Kanske jag skulle måla dem vit- och svartrandiga på de ställen där insekterna plågar dem mest? Å andra sidan tillägger forskarna att lukter och rörelser också lockar till sig kryp.Lite vitlök i målarfärgen kanske?!