KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

VETENSKAP för HÄSTFOLK

Här skriver jag lite smått och gott från vetenskapens värld som på ett eller annat sätt har anknytning till vad vi travfolk håller på med. Försöker  "översätta" det akademiska tugget till att bli alldagligt snack och vanligt förnuft.

MIN BAKTANKE

är att få alla att bli intresserad av vad vetenskapen säger om det vi gör. Vissa grejor kan vi lära oss av och använda i eget förbättringssyfte. BRA Å HA-kunskap med andra ord.

MEN SEN ska ni veta, finns det vetenskapliga förenklingar som erfarenhet och kunnigt folk från verkligheten inte använder sig av. Vetenskap bygger på förenklingar men si så fungerar inte verkligheten! Jag kommer att peka ut vetenskapliga svagheter - hjälpa er att förkasta det allra grövsta förenklingarna UTAN att förkasta den vetenskapliga sanningen i sig.

LÅTER DET KRÅNGLIGT?

Äh, det där löser sig med lite exempel.... 

Renat men ej rent vatten kring Umåker?

2010-04-16

Forskare har undersökt utvattnet från reningsverk runt om i landet. Det var ute efter att se om det finns kvar läkemedelsrester efter avloppsvattnet renats i reningsverket.

I Umeå testades utvattnet från sitt reningsverk. Vatten hade alltså renats och släpps ut i älven eller vars det nu återförs.

För att hitta läkemedelsresterna så behövdes något som kunde plocka in läkemedlet i kroppen på samma vis som oss. Men vem vill dricka renat avloppsvatten och vara forskares försökskanin?

Till sist valde de RÖDINGAR eftersom de antog att rödingarna med sina gälar skulle filtrera eller i alla fall hantera och samla upp eventuella spår efter läkemedelsrester.

Vilka läkemedelsrester var då forskarna på jakt efter? Tja de valde ut 25 olika läkemedel som används i större omfattning. De piller vi äter och sedan pissar och skiter ut resterna  av.

Tanken var att låta rödingarna simma i det renade avloppsvattnet och därefter helt sonika ta blodprov på dem och se om det fanns spår av att de blivit läkemedelsbehandlade.

Resultatet gjorde mig chockad!!!

Forskaren tog upp ett läkemedel - p-piller . Alla ni som bor i Umeå och käkar p-piller ni har samma koncentration av p-pillerämnena i ert blod som den helt oskyldige rödingen har i sitt efter att ha simmat i renat avloppsvatten i Umeå.

Rödingen har alltså fått i sig läkemedelsrester i rent extrema nivåer och några ungar lär det ju knappast bli...

Undersökningen hade gjorts även i Stockholm och Göteborg men det var Umeåresultaten som redovisades på Vetenskapsradion.

Och det här väcker ju frågor kring doping. Min första tanke gick till mina hästar som härom dagen stod och pillade och bökade i smältvatten som rann genom hagen. Tänk att bo 1 km från en veterinärklinik vars hagar lutar ner mot en bäck som rinner i nedre änden på en av dina hästhagar... årets första grässtrån spirar där...

I hagen utanför veterinärkliniken pissar en häst och det rinner ovanpå lite is och en liten del hamnar i bäcken och 5 minuter senare står din snåla fölmärr med fötterna i vattnet och nippar efter grönstråna där i bäckkanten...

Och du, det finns inget reningsverk någonstans där emellan! ...

Det här kan ju höga herrar vederbörande fundera över när det diskuteras dopingärenden utan förklaring.

Och alla vi som har hästhagar i kontakt med bäckar eller sjöstaket på en hage nedströms ett reningsverk, vi vet numera att det vattnet kan vara nog så grumligt.

 Sedan tidigare används renat avloppsvatten för att mäta hur många kokainister och knarkare det finns i en stad. Halten av kokain i det renade avloppsvattnet är ett accepterat mått på storleken på narkotikamissbruk i ett samhälle.

Och nedanför reningsverket i Boden håller sportfiskarna till ... och de laxar som lyckats ta sig dit utan att dö av läkemedelsmissbruk, ja de hamnar endera på middagsbordet eller fångas in till älvens avelsprogram... undrar hur den fortplantningen går...

Och världens mest sålda läkemedel var viss Ivomec... oh hjälp, vad händer när man får en kallsup på badstranden vid Medelhavet... man kanske inte behöver avmaska vare sig själv eller hästarna...

Jag tror tame tusan jag börjar simträna hästarna i älven!!

Ekonomivarianten! Men vad tusan händer om man hamnar i dopingstallet....