KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

FORSKNING om OSS SJÄLVA

Här kommer jag att peta in allt från mental träning och visualisering till företagsekonomi för travhästägare. Tja, allt som egentligen berör oss men inte ser ut som en häst.

Människan börjar tillverka hästar

2008-10-14

Vad vi gör med hästen är en spegling av oss själva och den tid vi lever i.

När hästen tämjdes blev den någons tillhörighet. Hästen blev en ägodel som man kunde köpa, byta och sälja.

Ägodelen kunde användas som drag eller riddjur och även som en ren köttproducent. Stora arbetshästar har idag inga arbetsuppgifter så många av dessa har övergått till att bli köttproducerande enheter. Kolla in exempelvis hästköttsproduktionen i Frankrike.

Om vi vill använda hästen till någon syssla så vill vi ju ha en bra häst, en som passar. Och vips så började människan styra reproduktionen hos hästen. Vi bestämde hur hästen skulle leva i fångenskap och vilka individer som skulle kombineras. När krigshärens soldater fick tunga rustningar - ja då tillverkade samtiden hästar som klarade att bära tungt rustade soldater. När vägnätet blev bättre behövdes snabbare hästar och det var bara att tillverka dom.

Vi har alltså satt i system att forma och tillverka hästar efter de behov och mål vi har. Vill vi ha snabbhet så skapar vi snabbhet. Behöver vi styrka så skapar vi även det.

OM hästen fått varit orörd och valt själv kanske vi haft bättre hästar eller är vi människor bäst på att omforma naturen?!

 

LÄSTIPS!

Horse Power - A History of the Horse and the Donkey in Human Societies - Juliet Clutton-Brock, 1992.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)