KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

FORSKNING om OSS SJÄLVA

Här kommer jag att peta in allt från mental träning och visualisering till företagsekonomi för travhästägare. Tja, allt som egentligen berör oss men inte ser ut som en häst.

Köldfaktor - den effektiva temperaturen för huden då vinden blåser när det är kallt

2010-01-08

Svinkallt ute och vinden svider i kinden. Köldfaktor eller köldeffekt kallas vindens kylande påverkan på huden vid olika temperaturer och olika vindhastigheter.

När gubben och jag körde hundspann och sov ute i tält i en månad inne i Sareks nationalpark - då hade vi en termometer hängande på slädarna. Den visade ju tempen men var fiffig på så vis att den på baksidna dessutom hade en tabell som visade köldfaktorn!  Jag krockade - hundspannet genade ...- med ett utedass vid Karatjs sjöns strand en gång varvid min älskade specialtermometer for all världens väg och landade i 120 cm pudersnö. Jag tror aldrig jag grävt så mycket nån gång - vare sig före eller efter...

Men hur har man kommit fram till vindens kylande effekt?

Jo, så här var det:

Amerikanen Siple gjorde ett experiment i Antarktis. Han fyllde småflaskor med vatten och kollade hur fort de frös vid olika temperaturer och vindhastigheter. Resultatet blev en formel som vi använt ganska länge. Hur den ser ut i siffror vill du garanterat inte veta MEN den har ifrågasatts då den inte funkar när det blåser rejält - mer än 25 sekundmeter. Det som händer då är att köldfaktorn rent matematiskt minskar. Och formeln beter sig lika knäppt när det blåser mindre än 1,8 sekundmeter - vilket motsvarar fartvinden vid rask promenad.

Nya forskarna högg tag i "problemet" och amerikanen Osczeveski och kanadicken Bluestein gjorde nya experiment som byggde på temperatursensorer som placerades i ansiktet på försökspersoner varvid avkylningen på huden kunde mätas. Och det blev en ny formel - som du absolut inte vill veta hur den ser ut i siffror - och den visade lite andra avkylande siffror.

minus 20 grader och 10 sekundmeter

gamla => - 44 grader     nya formeln=> - 34 grader

 

minus 20 grader och 2 sekundmeter

gamla => - 21 grader   nya formeln => - 26 grader

Så, hur man än räknar så svider det i skinnet. Vilken mätmetod man väljer för att beskriva hur kallt det känns/blir när det blåser, är en fråga för de meterologer och köldläkare.

Jag väljer att följa SMHI:s beräkningssätt för effektiv temperatur. De övergav formeln från de frusna plastflaskorna i Antarktis och sedan vintern 2003/2004 följer de tabellen som skapades med hjälp av försökspersoner som fick frysa under det amerikansk/kanadensiska experimentet.

Antal kommentarer: 2

2010-12-06 14:45:40

:@ klart jag vill veta formaln

2010-12-07 11:39:22 - KERSTIN

Hej du

Om DU gillar matte och formler så kolla in SMHI:s hemsida - där ser du hur de räknade ut siffrorna!

Precis där någon stans gick gränsen för mig. Jag nöjer mig med att veta att man fryser mer ju fortare man kör ... ;)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)