KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

FORSKNING om OSS SJÄLVA

Här kommer jag att peta in allt från mental träning och visualisering till företagsekonomi för travhästägare. Tja, allt som egentligen berör oss men inte ser ut som en häst.

Tappat tänder?! Passa dig - du dör snart!

2010-04-13

Forskning om vanligt folk. Tandläkare samlar data kring folk och efter ett par år ser de samband mellan antalet tänder i mun och hjärtinfarkter.

Och så får vi veta att ju färre originaltänder vi har i mun desto större är risken att vi dör i hjärtinfarkt.

OCH ...?!

Vet inte om man ska se resultatet som ett exempel på att slå in öppna dörrar eller att det tog tid för forskningsvärlden att visa det vi redan vet.

VAD VET VI?!

Jo, ju längre vi lever desto färre originaltänder blir kvar i truten. OCH ju äldre vi är desto större är chansen/risken att hjärtat lägger av.

VÄRLDSNYHET?

Nä, gammelfolk är tandlösa och dör när hjärtat lägger av.

Nå, nu är det vetenskapligt bevisat. Och därmed SANT.

Så blev även slutresultatet på studien i Finland som gick ut på att kolla om man blev kall om fötterna när sockorna blev blöta i gummistövlarna. Var det sant, det som folk sa? Att det var viktigt att vara torr om fötterna för att inte frysa?

OCH...?

Jo, det är vetenskapligt bevisat att man blir kall om fötterna när sockorna blivit blöta där inne i stövlarna. Det vi vanligt folk vet, det kan även vetenskapsmän instämma i utan att bli ifrågasatta av det vetenskapliga samfundet.

Så är det!

Å vad vet du som inte forskarna vet?... Jag tror att du vet en hel del som forskarnas vetenskapliga metoder har svårt att bevisa. Och då behöver de inte betyda att det du säger/tror är fel utan faktum är att vetenskapliga metoder har stora begränsningar som gör den oanvändbara i många fall. Metoderna ger ungefär lika precisa resulatet som det skulle bli om kirurger valde att utföra hjärnoperationer med yxa och hammare...

OM vi återgår till antalet originaltänder så skulle det vara intressant att studera om det i NHL och Elitserien går att se samband mellan antalet originaltänder och antalet år som spelare.

Ju färre tänder desto fler elitserieår? Tandlösa?! Näe, men några tandproteser och ärr i nyllet borde det ju finnas.

Eller om det finns samband mellan antalet lagningar av framtänder och Elitseriemål... Eller om hockeybackar har färre hela framtänder än målvakter...

Apropå tänder...

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)