KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

FORSKNING om OSS SJÄLVA

Här kommer jag att peta in allt från mental träning och visualisering till företagsekonomi för travhästägare. Tja, allt som egentligen berör oss men inte ser ut som en häst.

Uthålligheten och noggrannhetens belöning

2009-03-17

Ska man göra nåt så ska man göra det ordentligt.

Som exempel så har jag noggranna anteckningar i stallet. Exakt vad jag gör med hästarna varje dag. Om det är nån liten grej så noterar jag OCH sedan kan jag bläddra bak och kolla upp samma häst i flera år och se exempelvis om det blivit några reaktioner då det varit klibbföre i hagen, blåst mycket, foderbyten osv.

Men här kommer nåt helt annat som är aktuellt nu när man börjar höra småfåglarna tjattra i buskarna igen efter vinterns tystnad. Och det här är mer än mina årshäften och pärmar med dagliga stallanteckningar.

OTTENBY FÅGELSTATION på Öland

Under 37 år har man utfört ringmärkning av flyttfåglar på exakt samma sätt. Det lär visst vara världsrekord.

Genom att studera uppgifter som de får in genom att märka 20 000 fåglar varje år så har forskningen fått massor av uppgifter som ger oss svar på fåglars livslängd, flyttvägar, övervintringsområden osv.

20 tusen varje år i 37 år blir 740 000 fåglar!

Det är lite mera än några hästar dagligen i 9 år => min datamängd uppgår till drygt 13000 noteringar.

Så, man kan skratta åt folk som mätt lunchtemperaturen på sin balkong i 50 år, men man ska vara klar över att de uppgifterna med tiden kommer att visa mönster som vi andra kan ha nytta av men som vi aldrig brytt oss i att själv försöka ta reda på.

MERA ORGANISERAD NYFIKENHET HOS FOLKET!

Om du funderar på att försöka ta reda på något speciellt - hör gärna av dig till mig så kan jag hjälpa dig att hitta ett sätt att samla in data som gör att dina uppgifter går att använda i alla tider.

kontakta@kerstinkemlen.se

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)