KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

FORSKNING om OSS SJÄLVA

Här kommer jag att peta in allt från mental träning och visualisering till företagsekonomi för travhästägare. Tja, allt som egentligen berör oss men inte ser ut som en häst.

Travtränare och hovslagare

2009-01-31

Visste du att

- mer än 50 % av travtränarna använde sig av utbildade hovslagare

- 47 % tyckte det var svårt att få tag i utbildade hovslagare

- 70 % tyckte att hästarna hade bra kvalitet på fötterna.

 

År detta sant? Tja, bedöm själv.

Hippologstudenten Linda Jonasson skickade ut enkäter till 120 travtränare - enligt artikeln i SP nr 2/2008. Det framgår  ej om det är proffs eller amatör tränare som fått möjlighet att svara. Inte heller hur urvalet gått till.

120 fick frågor och av dessa svarade "nästan hälften". Procentsatserna ovan bygger på knappt 60 tränares svar.

Tänker tränare så som siffrorna ovan visar?

I Sverige finns 5300 B-tränare och 385 proffs. Om vi utgår ifrån att Jonasson ställde frågor till både proffs och amatörer så innebär det att hennes plan var att genom att kolla med 2 % av tränarna så skulle hon få veta vad tränare tänkte kring hovvård.

Nu var det ju så att det vara bara hälften som svarade - så undersökningsresultatet ovan bygger på vad 1 % av tränarkåren tycker.

Så, de här forskningsrönen är kanske inte alls representativa för oss tränare. Om man gör om exakt samma undersökning men ställer frågor till hela bunten - 5685 st - och får svar från hälften 2842 tränare - så kanske resultatet blir något helt annat. Och det här är alltså den vetenskapliga trovärdighetens dilemma. För att tro på siffror så måste man veta hur materialet plockats in.

Jonasson lämnar ett förslag på hur man ska öka kunskapen om hovvård, förslaget bygger på den egna undersökningens resultat:  Det som inte framgår i den korta artikeln är om förslaget är riktat till oss med tränarlicens eller någon annan grupp.

1. obligatoriska kurser i tappsko

2. kontroll av hovar i samband med träning och tävling

3. Rådgivare som åker runt i stallarna. 

Du som är tränare (har löst licens) och läser det här får gärna tycka till om din nytta av ovanstående förslag och Jonassons undersökning. Maila till folktankar@telia.com

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)