KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

FORSKNING om HÄSTEN

Hästar är ett fantastiskt ämnesområde. Det finns liksom ingen hejd på vad kan man lära sig om hästar, inte heller allt man kan studera kring hästen som biologisk varelse.

Här kommer allt från hovar, foderstater, skador, hantering av hästar inför slakt, pulsfrekvenser, embryotransfer osv. Allt mellan himmel och jord som inom forskningsvärlden leder till att nåt med hästhår på är involverat.

När blev hästen tämjd? Därom tvistar de lärda

2008-10-10

När ett djur tämjs och socialiseras in i människans samhälle - då kallas det för att djuret domesticeras.

Arkeologer är de som har koll på benrester i backen och de hittar spår av när människor och djur börjar leva sida vid sida.

Här hemma på gården har vi en speciell kompostplats som om några tusen år kanske grävs ut av arkeologer. De lär fundera över vad det var för konstigt folk som levde här. På komposthögen ligger, förutom mängder av hundhårsrester och hundskit, miljoner benknotor, stora söndertuggade plutoben, klövar och horn, ren och fårskallar, ja precis allt som en flock slädhundar fått som kvällssnacks. Nu har ju slädhundarna försvunnit och uppe på högen har det lagts trädgårdavfall och det har börjat växa hallonbuskar.

Hästar - eller rester efter hästar - har på liknande vis dykt upp på boställen som av arkeologer daterats till olika tidpunkter i historien. Vissa forskare hävdar att hästen tämjdes under neolitikum - för 4500 år sedan. Andra vetenskapliga källor säger att det egentligen var för 3500 år sedan.

Det har hänt mycket med hästen under den här tiden!

Antal kommentarer: 1

2010-06-30 11:47:08 - Jessica Friman, jessica.friman@telia.se

Hej!
Gled in på din hemsida - jag har haft en del kontakt med Spanien, där har dom hittat grottmålningar med tämjda hästar som daterats till många tusen år före kristus sv.wikipedia.org/wiki/Spansk_Jennet
Jag gled in på det för många år sedan eftersom jag har en däst som heter just Diestro som kommer från "destrier" som är en engelsk översättning från "ginete" eller "jennet" som ibland översatts till "häst man leder med höger hand" eftersom dom här hästarna ansågs väldigt värdefulla och man ville spara dom och visa dem den största respekt.
Trevlig hemsida och lycka till med hästarna. Hoppas inte dina forskare blir allt för ledsna. Det finns fortfarande några få stuterier i Spanien som avlar för att få fram och behålla "krigshästar" som används och bevisar sin duglighet i tjurfäktningar. Dom här hästarna måste fortfarande registreras som krigsmaterial hos det spanska försvarsministeriet eftersom dom är fantastiskt effektiva krigsmaskiner. Jag har sett min "jennet" kasta en 100 kg gubbe 4-5 m upp i luften när gubben bar sig riktigt dumt åt. -Utan att skada honom dock. Dom kan också roa sig med att med välriktade hoppsparkar knäcka staketstolpar på löpande band, och med blixtsnabb hastighet och prescision hugga efter strupen(men bara markera). Det var tack vare dom här hästarnas stridsförmåga som Spanien blev självständigt på 1400-talet.Amerikanerna har en starkt moderniserad variant med tunna ben som nog inte skulle tåla dom spanska bergen någon längre tid. Det som är speciellt är annars den stora rörligheten och styrkan i hästens leder som gör att man "flyter" fram i den mest oländiga terräng. Hästarna kan individuellt och konstant ändra takten, steglängden och uträtningsgraden (kan belasta böjda ben) för varje ben beroende på terräng och ryttarens önskemål. - Blir som en egen gångart - dock är det inte en "passgång" som en del verkar tro.
Hälsningar
Jessica ;)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)