KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

FORSKNING om HÄSTEN

Hästar är ett fantastiskt ämnesområde. Det finns liksom ingen hejd på vad kan man lära sig om hästar, inte heller allt man kan studera kring hästen som biologisk varelse.

Här kommer allt från hovar, foderstater, skador, hantering av hästar inför slakt, pulsfrekvenser, embryotransfer osv. Allt mellan himmel och jord som inom forskningsvärlden leder till att nåt med hästhår på är involverat.

Därför vet hästen vars fötterna är

2008-12-04

Det finns ett begrepp - Proprioception - som är en speciell funktion i hästens fötter.

Det är hästens förmåga att via sina fötter få nervimpulser som gör att den har koll på vars fötterna är i relation till den egna kroppen. Detta sker utan att de får yttre stimuli!

Michigan State University och hovslagaren och forskaren Bowker har lokaliserat de nerver i hästens fot som fixar dessa signaler. Studier visar också var den högsta koncentrationer av dessa nerver finns.

Vissa hästar kan färdas precis var som helst utan att klappa på sig eller trampa snett. Andra snubblar och far och går på sig. Enligt hovslagare och forskaren La Pierre orsakar skor att hästen får felaktiga signaler. Det blir virrig input och information overload när skorna blockerar hovens naturliga inre signalsystem.

Det finns hästar som inte visar någon som helst reaktion på visitertång när skorna tas av MEN när de direkt efteråt ska gå på grus så ser de ut som om de har ont i fötterna MEN det lustiga är att dessa hästar, även om de rör sig som krigsinvalide, ändå klipper med öronen och ser i övrig obesvärade ut. 

Vilket då kan jämföras med en häst som har reaktion på visitertången och går riktigt illa på grus, de ser plågade ut och de klipper absolut inte med öronen. De vill inte gå och visar att de verkligen har ont i fötterna.

En lustig iakttagelse som La Pierre jämför med när man åker från landet in till stan och blir översköljd av alla ljud och allt liv. Efter ett tag har centrala nervsystemet ställt om sig och man reagerar inte på alla stimuli man får.

En skodd fot sprutar högljutt stimuli till hästen på grund av att skon orsakar tryck inne i foten. Om foten dessutom inte är i balans så blir den neurologiska obalansen därefter. Hästen får så mycket högljudd stimuli från foten att den slår dövöra till all info. Och har därför dålig koll på vars fötterna är och rör sig därefter.

Och vad lär vi oss av detta?!

Är hästen en riktig klantskalle som inte vet vars han sätter fötterna så kanske man ska titta lite närmare på skoningen.

Kanske det är så att hästen går på sig av det enkla skälet att den p g a skorna intet har en vettig chans att hålla koll på fossingarna... Den har kanske blivit stendöv  eller stendum i fötterna p g a att vi sätter på skor!

LÄSTIPS!

Sensory nerve fibres and receptors in equine distal forelimbs and their potential roles in locomotion. 

Skrivet av Bowker, Linder, Sonea, Guida

Equine Veterinary Journal 1995, Vol 18, page 141-146

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)