KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

FORSKNING om HÄSTEN

Hästar är ett fantastiskt ämnesområde. Det finns liksom ingen hejd på vad kan man lära sig om hästar, inte heller allt man kan studera kring hästen som biologisk varelse.

Här kommer allt från hovar, foderstater, skador, hantering av hästar inför slakt, pulsfrekvenser, embryotransfer osv. Allt mellan himmel och jord som inom forskningsvärlden leder till att nåt med hästhår på är involverat.

Vetenskaplig förenkling!

2008-12-15

Ska man studera hästen på riktigt nära håll, då börjar det vara lite mycket att hålla reda på. Just nu läser jag djupdykningar i hästens olika vävnader. Och de vävnaderna är ju i liknande våra egna.

Hittar en rubrik som heter förenkling! Va!? Man hajar ju till så ögonbrynen krokar fast i läsglasögonen. Det brukar ju vara överskrifter som pekar åt det helt andra hållet.

Nå, det som stod under rubriken gjorde genast livet lättare för den som ska analysera läget. Ett slags EARLY WARNING SYSTEM - om man läser av hälsotillståndet i vävnadsgrupper kan man i tid förhindra en hälta.

Så här enkelt vart det.

SOFT TISSUE är den vävnaden som först reagerar och förändras på stimuli. Hit hör allt som innehåller blod och nerver. Om musklerna blir ömma eller huden varm - då är det första tecknet på att nåt är på väg åt fanders.

DYNAMIC TISSUE är exempelvis all slags hornstruktur och här lyser nästa varningslampa. Det här är vävnad som inte innehåller vare sig blod eller nerver. Om hoven blir varm och stressringar får yttre väggen att bångna, då är det två röda varningslampor som blinkar. Pass upp!

STATIC TISSUE är där du ser nästa varningstecken och då pratar vi om ben. Så när röntgenbilden visar benförändringar, ja då lyser alla tre varningslamporna på instrumentpanelen...

Så, ofta är det så att vi reagerar alldeles för sent trots att vi ibland kanske sett både första och andra varningslampan blinka till någon gång.

Så här var det en vetenskaplig förenkling som förenklar livet för travfolk. Inte ofta man stöter på det.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)