De ytterst små subtila rörelserna som behövdes i hand och fingrar för att hästen skulle reagera på beduinhuvudlagets rörelse på huvudet, funkar inte på samma vis då sele och töm används. Beduinhuvudlagets styrka visas under ridning.
Långa svarstider - åt båda håll
Jag testade att tömköra men även den mest snabbtänkta häst blev trögfattad vilket även Hanson uppplevde. Vi diskuterade hur tömmar skulle kunna utformas så de gav direkt eftergift 3 meter längre fram.....
Problemet med tömmar är att det blir en tidsfördröjning mellan handens eftergift och hästens upplevelse av att något förändras. Feedbacken blir fördröjd - i båda riktningarna.
Tömmen får ingen ögonblicklig naturlig eftergift i sin slutände på grund av sin längd och det motstånd och den friktion som tömmen möter på vägen från hand till huvudlag och vice versa.
Olika eftergift från tygel respektive töm
Tömmen agerar helt annorlunda i jämförelse med en viktad tygel vilket hästen märker. Tömmen möter motstånd i tömringar och när den ska glida medhårs/mothårs över bakdelens hud och tömmen gör därför att finessen med beduinhuvudlagets subtila kommunikation med hästen går förlorad.
Olika tömmaterial löser ej problemet
Fridtjof Hanson testade därför olika typer av tömmaterial för att råda bot på problemet men fann inget som gjorde att den ridna upplevelsen av beduinhuvudlaget uppnåddes när man körde. Det var svårt, mycket svårt, att göra tömmar lika ”snabbtänkta” som ett par viktade tyglar.
Beduinhuvudlag för ridning - körning då?!
Så, då ändrades planen till att försöka identifiera ett huvudlag vars design och funktion liknade beduinhuvudlaget men att det var avsett för körning. Och Fridtjof Hanson fann en äldre variant av ett bettlöst ”körhuvudlag” som enligt honom funkade alldeles förträfflig och till huvudlaget använder han tunna nylonlinor som tömmar. Hästen han testat och testar huvudlagen på är en ängslig lättstressad arab som han avser att köra lättare fyrhjulsvagn med. Och han tycker "körhuvudlaget" är alldeles förträffligt.
"Körhuvudlag" på väg från Nya Zeeland!
”Körhuvudlaget” är enkelt utformat och Hanson har gjort ett åt mig som nu är på väg med posten. Jag ska testa körhuvudlaget på en varmblodstravare som jag kör in på nytt med avsikt att använda till lättare skogsarbete.
Hästen är inkörd på traditionellt vis med bett, tränad med bett, tränad med HHBB-huvudlag med bett och därefter HHBB utan bett. Även testriden med beduinhuvudlaget. Trevlig snabbtänkt häst med en del egna åsikter och kräver rutin hos den som håller i tömmen. Ingen jag släpper ut med gubben i vagnen om jag så säger.
/Kerstin