KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

BEDUIN-huvudlags - BLOGG

Startpunkten till detta är en maillista med personer som är intresserade av mina tankar kring ett beduinhuvudlag som professor emeritus Robert Cook, USA,  fick av en beduin som tack för att han undersökte munnen på hans häst. Cook hade huvudlaget hängades på vägggen som prydnad eftersom han trodde att det var någon form av uppvisningsgrimma.

Cook kom i kontakt med Fridtjof Hanson, Nya Zeeland, som använde CBB - Cook's BitlessBridle - och deras samtal slutade med att Cook gav Hanson beduinhuvudlaget så att Hanson kunde testa det och göra jämförelser med hur CBB-huvudlaget fungerade. Hanson fann att beduinhuvudlaget var mer distinkt och att ytterst små rörelser i tygeln påverkade hästen.

Cook kopplade in mig i diskussionen för att få min feedback på Hansons erfarenheter i relation till HHBB-huvudlaget. Och på den vägen är det. Fridtjof Hanson gjorde ett beduinhuvudlag åt mig som han uppdaterade med viktade tyglar - och jag testade. Och blev förvånad över att hästar svängde av att jag bara höll löst hängande tygel mellan tumme och pekfinger och skruvade den ett kvarts varv åt det håll jag ville...

Så Hanson och jag bestämde att vi testar köra in häst på beduinhuvudlaget - men då blev det betydligt svårare.

/Kerstin

Testat Felix Bridle

2016-04-30

 

felix bridle

Felix Bridle är alltså en repgrimma med ett nylonband under hakan i vars ändor tömmen fästs. Konceptet är avsett för körning.

Felix Bridle med töm

Blå remmen blir alltså en "hakrem"  som kan löpa fritt i sidlled mellan karbinhakarna som sitter i repgrimmans nosrem. Rörelsen i sidled  tar stopp när blåremmens ring möter karbinhaken. Tömmen gör att nosrem i kombination med den blå hakremmen dras åt runt hela nosen.

eftergift automatiskt när hästen tuggar

"Hakremmen" ger efter och löper genom karbinen om hästen gapar. Eftergiften funkar alltså för hästen förutsatt att tömmen är lätt och människan inte belastar tömmen. Lägg märke till att repgrimmans del ovan nosryggen inte ser ut att trycka mot nosrygg - blå remmen löper lätt genom karbinens ögla.

 

Fridtjof Hanson gav mig förhållningsorder kring flera detaljer

fridtjofs instruktion

 • repgrimmans knut  - jag har aldrig använt repgrimma så den jag knutit var fel
 • tömkör med sadel och låta tömmen löpa genom hängande stigbyglar - när jag kör ska ju tömmarna passera över däckeln, inte utmed hästens sidor, så jag gjorde på mitt vis
 • tömmarna skulle vara av nylonrep/band för att vara så lätta som möjligt och inte tynga  -  hade inga nylonrep hemma så det blev tunna lädertömmar istället
 • tömmarna/nylonrepen skulle vara 13 meter - mina lädertömmar var inte avsedda för att användas när man kör ved med långkälke.
 • hästen behöver vänja sig vid konceptet - jag har all tid i världen så det är inget problem.
 • eftergiften ska vara omedelbar - timing är A och O och även tömmens tyngd påverkar eftergiften

 

Min test såg ut så här:

 • travsele - en vanlig remsele
 • lädertömmar -  smala och tunnna, med vanligt spänne 
 • tömlängd  - ca 7 - 8 meter trodde jag men mätning visade att de var ...11 meter, snacka om felbedömning.
 • tömmen fick löpa genom skalmöglorna respektive tömringarna
 • eftergiftens timing - kan påverkas negativt av att läder ska glida mot läder och av lädertömmens vikt
 • longeringsvolt - började där, tömkörd i trav på volt, serpentiner, vända genom volten etc
 • skogsväg och skogsdunge

 

Travsele med tömmen löpande genom skalmöglor

Först satte jag alltså tömmen genom skalmöglorna. Blå remmen i relation till repgrimman fungerade fint och repgrimman låg stilla på nosryggen och gled inte i sidled.

Försökte låta tömmen vara enda vikten, höll inte i hästen utan höll bara i tömmen. Inga problem att styra, göra halt, backa, öka och minska steglängden etc. Funkade fint. Försökte se hur tömtag och eftergift påverkade nosområdet. Min känsla  - av hästens beteende att döma - är att det här är ett ganska distinkt verktyg. Två tunna remmar över nosryggen känns om människan väljer att hugga tag.

Tömkörde även en vända i terrängen i omgivningen och på ett ställe är det översvämning och vattnet forsar på rätt bra och det har bildats ett större hål i vägen. Där blev det lite tittande hit och blåsande dit men inga som helst problem att ha tag i en häst som "tänkt ta en annan väg".

 

Travsele med tömmen löpande genom tömringarna

Eftersom jag ska köra med sele - inte med sadel - så ville jag ju se hur det funkade när tömmarna fick en annan riktning från blå remmen/huvudet - från nästan horisontellt läge genom skalmöglorna till snett uppåt till tömringen på däckeln. 

Jag upptäckte ingen större skillnad. Det funkade lika bra. Jag provocerade hästen lite mera vid översvämningsavsnittet men då visste hon ju vad det var men några hastiga fotrörelser blev det väl där underlaget inte var stabilt. Inga problem att hantera.

 

Slutsats

Felix Bridle funkade vid denna första test på denna häst.

 

(Jag testade även med blå remmen över nosen - vilket påminner om Monty Roberts Dually- halter - vilket fungerade på  longeringsvolten men ute i terrängen - där det blev lite rattande hit och dit - for blåremmen också hit och dit över nosen och även upp över nösryggen. När jag berättade att jag testat  detta trodde Fridtjof nog att jag hade mer än blåa remmen lös... hästen var ju klok i alla fall)

påminner om Dually

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden