KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

BEDUIN-huvudlags - BLOGG

Startpunkten till detta är en maillista med personer som är intresserade av mina tankar kring ett beduinhuvudlag som professor emeritus Robert Cook, USA,  fick av en beduin som tack för att han undersökte munnen på hans häst. Cook hade huvudlaget hängades på vägggen som prydnad eftersom han trodde att det var någon form av uppvisningsgrimma.

Cook kom i kontakt med Fridtjof Hanson, Nya Zeeland, som använde CBB - Cook's BitlessBridle - och deras samtal slutade med att Cook gav Hanson beduinhuvudlaget så att Hanson kunde testa det och göra jämförelser med hur CBB-huvudlaget fungerade. Hanson fann att beduinhuvudlaget var mer distinkt och att ytterst små rörelser i tygeln påverkade hästen.

Cook kopplade in mig i diskussionen för att få min feedback på Hansons erfarenheter i relation till HHBB-huvudlaget. Och på den vägen är det. Fridtjof Hanson gjorde ett beduinhuvudlag åt mig som han uppdaterade med viktade tyglar - och jag testade. Och blev förvånad över att hästar svängde av att jag bara höll löst hängande tygel mellan tumme och pekfinger och skruvade den ett kvarts varv åt det håll jag ville...

Så Hanson och jag bestämde att vi testar köra in häst på beduinhuvudlaget - men då blev det betydligt svårare.

/Kerstin

Felixgrimma- fin att köra med

2017-02-15

Man ska inte gorma till det eller göra saker svårare än vad de är.

Ockhams  Razor - börja med en enkel lösning, räcker inte den så lägg till något passande. Ett bra koncept som gör att man inte överarbetar det man ska göra.

Vi hästfolk har garanterat INTE följt det konceptet de senaste årtusendet. Vi har under tusentals år gjort precis tvärtom när det gäller hästar och hur man ska styra och "kontrollera" dem.

 

Se på detta ... bettbeläte!

Om du har följt min blogg så vet du att en häst som har det här i munnen är GARANTERAT SVÅRRIDEN på grund av smärtan som bettet orsakar. Och det här är själva paradoxen - vi sätter "skarpare" bett för att hästarna är besvärliga (för att det "mildare" bettet tar ont...

Ålderdomligt bett, Cook, Metal in The Mouth

 

Tänk om häststackarn fått använda den här Felix-grimman istället?

 

Felixgrimman vänlig mot hästen

Det är ju snart ett år sedan jag fick Felix-grimman från Nya Zeeland. Inledningsvis red jag med den och sedan har jag kört.

De vanliga tömmarna (av både läder och Beta) har jag ersatt med tunna smala nylonband som ger mig en eftergift som fått hästen att häpna. Tömmarna (13 meter) väger ju inte ens hälften och de glider så nätt över rumpan när man ger efter på handen. Använder tunna läderhandskar för att få grepp.

Värna hästen!!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)