KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

SMÅTT OCH GOTT OM HÄSTFOLK

Nu är det bevisat - är du rädd så blir hästen det också!

2009-07-08

Nya forskarrön som Marita C mailade till mig - kolla länken:

www.thehorse.com/ViewArticle.aspx?ID=14464

Blir du rädd så blir hästen det - punkt slut!

Så här gick det till - ett par personer får till uppgift att leda en häst. Det får veta att det kommer att dyka upp ett paraply som kan skrämma hästen. Det ska leda hästen ett par gånger och vet inte när paraplyet dyker upp.

Pulsen mäts samtidigt på hästen som på den som leder. De som leder har olika stor hästvana. Och hästarna utgår jag i från att det är som folk.

Och vad upptäcker forskarna?!

De som är ovana får högre puls vilket hästen direkt reagerar på genom att få höjd puls själv.

Rädsla smittar bevisligen. Vilket inte är en någon nyhet MEN väl något att tänka på när hästen beter sig lite puckat ibland.

Och ni som säger er ha rädda hästar - fundera över vem som blir rädd först. är det ni själva som orsakar oro hos hästen genom att ni förväntar er att den ska hoppa till?

När hästen inte får tydliga instruktioner så känner den istället av sinnesstämningen hos folk runt i kring. Finns det någon som har ett litet pickande hjärta med speedad puls, ja då är det ett tecken för flyktdjuret hästen att det gäller att vara beredd - här är det fara och färde!

Alla köper pulsmätare till hästarna men kanske det mest lärorika skulle vara att få veta vad det är som skrämmer upp pulsen på oss själva?

Men det behöver vi ju inte se på mätarn - det är ju bara att kolla in vad hästen gör när vi slutar ge den information...