KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

SMÅTT OCH GOTT OM HÄSTFOLK

Hästars kroppsspråk och vårt beteende

2009-08-09

Avsaknaden av en god relation mellan människa och häst är vanligtvis grundorsaken bakom att beteendeproblem hos hästar uppstår, fortgår och förvärras.

Beteendeproblem kan bara hanteras konstruktivt om någon person lyckas få hästen förtroende. Och receptet för framgång är då tålamod och förståelse.

Tvinga aldrig en häst att göra något som den inte är redo och villig att utföra. Om hästen tvekar eller blir osäker. Backa ett steg, tvinga den inte just då. Hästens tvekan är ett exempel på att den behöver mer tid och förberedelser.

Alla normala hästar reagerar positivt inför att lära sig grejor om träningen låter dem reagera med sina sinnen och på instinkt. Personer som är ovilliga till att att fatta långsiktiga taktiska beslut ska inte försöka lösa beteendeproblem hos hästar. De är sådana personer som ofta orsakar problem.

Om du är upprörd, rädd,spänd, arg eller trött så ska du inte försöka hantera en häst med beteendeproblem. Hästen plockar upp dina vibbar och du lär inte fungera som någon trygg lärare eller flockledare då. Personer som är lugna och trygga uppnår bästa resultat.

De bästa människorna lockar fram hästens nyfikenhet och lekfullhet och vet när det är dags att avsluta. För avsluta inlärningen ska man ju göra innan hästen blir uttråkad, trött eller irriterad.

Inget av det här är egentligen några nyheter utan praktisk kunskap hämtad ur The Body Language of Horses - Ainslie&Ledbetter, 1980.

Det som egentligen är det intressanta är att se sig själv med hästens ögon.

Mina starthästar har alltid velat slippa människor som har bråttom. Därför ser jag alltid till att vara i tid och börja sela ut i lugn och ro. Ibland har det blivit lite knas i alla fall - ex flera omstarter som gör att tävlingsdagens tidsschema förskjuts - och vi har blivit klara lite för tidigt och då kan den taggade hästen bli lite rastlös. Allt är ju ett finlir mellan kusk, tränare och skötare. Trampar en så trampar alla!

När har jag haft för bråttom?

När har jag varit irriterad redan när jag kommit till stallet?

Om jag varit trött, på vilket vis påverkar det hästen?

Jag tror nämligen att de flesta bekymmer vi har med hästars beteende helt och hållet är orsakat av oss och vårt sätt att hantera dem som tamdjur i en människoanpassad livsmiljö. Det är inte lätt att vara häst! Och inte är det lätt att vara hästägare heller.