KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

SMÅTT OCH GOTT OM HÄSTFOLK

Hästras visade klasstillhörighet förr - nu är det stallet?

2008-10-19

Förr i tiden så hölls sig de olika stånden med skilda typer av hästar. Vanligt folk hade lanthästar eller bonnhästar som användes till allt.

Adeln hade slantar och kunde därför ha olika hästar till olika ändamål - exempelvis ridhästar, vagnshästar och arbetshästar.

Ridhästar var dyra grejor, betedde sig lite annars än en vanlig arbetshäst och var därför en slags Rolex eller BMW. Ville du vara märkvärdig fräste du runt med en lite yr men snabb ridhäst. Då fattade alla vem du var och att det inte satt i pengar...

Adeln importerade engelska fullblod och de enda som var skolade i ridning kunde man härleda till samhällets övre skikt.

Nu flyttar vi fram oss i tiden och det ser helt annorlunda ut. Nu har alla hästar - oavsett klasstillhörighet.

Galoppsporten tillhör nog fortfarande de med tillgångar även om det finns vanligt folk med framgångar.

Travet drar till sig folk från alla samhällsklasser, ridsporten likaså. För att uppnå framgång fordras resurser i båda lägrena. Vanligt folk går ihop och delar kostnader för en travhäst i proffsträning. En vanlig dödlig med bra häst kan klämma in sig var som helst i den internationella eliten eftersom en bra travhäst betalar sin egen klassresa.

Inom ridsport på internationell nivå verkar det inte finnas lika många "amatörer" eller vanligt folk. Vet ej om det går att för en vanlig dödlig att ta sig fram utan sponsorer i ridsport.

Arbetshästar har gått en ny vår till mötes eftersom det nu talas om ekologi och exempelvis skogsbruk utan schablonhyggen. Varsam hantering av virke ut från skogen med moderna till häst kopplade maskiner.

"Utställningshästar" av allehanda slag. Araber och miniatyrhäst, ja det finns allt och det är minsann inte bara shejker som visar upp fina araber numera.

Hästar inom turistnäringen är en ny grupp. Här finns turhästar av olika ursprung, islänningar etc. En ny näring vars kunder kommer från alla slags samhällsklasser.

Hagsmycken är en ny kategori hästar, hästar som bara finns, det har ingen uppgift förutom att bli borstade och utsläppta i hagen. Fina att se på och en källa till kärlek för folk kring dem.

Jag tror knappast att valet av hästras avslöjar klasstillhörigheten längre. Inte heller valet av staket eller betesmarker. Men den sociala statusen kan eventuellt synas i stallbyggnader och gårdsmiljö.

Hästen kanske är det perfekta fortskaffningsmedlet för framtidens uppkomlingar? Vill du ha en fin gård och slippa lönearbete? Skaffa en  bra travhäst och börja klassresan! Haha.