KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

SMÅTT OCH GOTT OM HÄSTFOLK

TravRonden ur ett genusperspektiv

2009-11-04

Det finns en vits med att män och kvinnor samverkar - och då pratar jag om annat än det sexuella.

Det finns ett mervärde då ett kvinnligt perspektiv möter ett manligt - det blir en kreativ miljö där det mjuka och det hårda möts.

Å så tittar man i Dagens Industri eller Veckans affärer, och man gör det under en lite längre tid och finner att det inte är jämställt för fem öre. Det är mest kostymer och slipsar och det innebär att just de tidningarna bommar ganska mycket av det som händer hos andra hälften av mänskligheten... Rena stenåldern med andra ord.

Jag blev så glad när TravRonden plötsligt hade en Veterinärkrönika där en kvinnlig veterinär var skribent. För det är nämligen så att TravRonden är det mest enkönade som någonsin funnits alla kategorier! Vad fanns före stenåldern?! Innan familjen Hedenhös? Jo, TravRondens redaktion!

Alla skribenter är män! Inte undra på att man blir lite trött på den enahanda tonen...

19 män med penna i handen finns på redaktionen. Tre kvinnor fixar bilderna och webmastern är tjej. Om tidningen inte kommer på morron ringer man och påtalar det och då är det en trevlig kvinna som svarar ...

Tja, vad ska man säga?! 

Kvinnorna stormar fram inom travsporten men det syns inte bland de pennor som skapar opinion och löpsedlar. TravRonden - som ska vara fackpress -  har ett totalt enkönat perspektiv på travsporten. Kanske TravRondens redaktörer skulle må gott av att få en kollega som ser sporten ur ett kvinnoperspektiv.

Så det lär bli rena revolutionen på  TravRonden den dagen en kvinna finns på lönelistan bland travsportsmurvlarna. I väntan på det får vi hålla till godo med veterinärkrönikan med Anne Haglund.  

Å hon har ju en egen tidning  - EquiLibris - så man kanske skulle prenumerera på den istället...

Göra som man gjorde med Dagens Industri - sa upp GRATISprenumerationen  på grund av så enfaldigt sned könsfördelning bland artiklar/skribenter/bilder... Stenålders!!