KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HOVBLOGGEN  om hästfötter

Ämnesområdet Applied Equine Podiatry (AEP) kan ses som FOTVÅRD FÖR HÄST.

2008 - började distansstudier vid Intitute of Applied  Equine Podiatry, USA - hade starthästar i stallet

2010 - tentade AEP-teorin motsvarande en hovslagarutbildning med inriktning mot hästfotens hanteringa av rörelseenergin - energetics. Viktigt att förstå för oss som håller på med travhästar.

2011 - mötte australiensiska forskare från Brumby Research Center (brumies, tamhästar som varit frilevande i 30-40 generationer) som visade hur hästfötter anpassar sig till miljön där de trampar. Mycket intressant och förklarar mycket kring hovar, skor och underlag för den som håller på med trav! Jag börjar föreläsa om hovkapseln och vad som sker inuti den när hästen är i rörelse.

2013 - examen i praktisk AEP - DAEP Diploma Applied Equine Podiatry - efter ett flertal praktiska kurser i Frankrike, Sverige och England. Föreläser/dissekerar - relationen mellan hovkapsel och köttthoven inuti. 

2014 - via kontakter på Luleå tekniska universitet tas ett hovstimuleringsmaterial fram.

2014 - 2015 - fördjupningskurser i England  och Frankrike. Genomfört datainsamling (med digital rörelseanalys) till amerikansk studie genomförd på ett stort antal hästar i Frankrike.

2015 - via kontakter på Luleå tekniska universitet föreslogs stimuleringsmaterial för skodda travhästar som startar barfota och nöter bakhovarna snett.

2016 - Stimuleringsmmaterialet testas på linjegångare och hästar med konstitutionen" toe out" bak.

2016 - inleder samverkan med Ergo Shape, Skellefteå, som utvecklar skoriktningsverktyg och hovstöd.  Man ska låta hästen vila munnen, själv vila rygg och öron när man tar hand om hästens hovar. 

 

 Hovkapseln är ett EARLY WARNING SYSTEM

Den här bloggen handlar om nyttan av att kunna läsa av en fot.

Håller kurser för er som vill lära er läsa hästens hovkapslar!

 

Trampskada - kom ihåg lista

2016-03-01

 

gammalt trampgammalt tramp

När hästen fått ett djupt tramp genom kronrand och hovvägg - stanna upp ett ögonblick och tänk på att:

 • naturens design är genomtänkt - hovar och hästben är skapade för att tåla kollisioner med marknära miljöer som vassa stenar, kvistar etc. Läkningsförmågan är fantastisk!
 • smärta är kroppens stoppljus  smärta är en signal avsedd att bromsa upp vissa rörelser under det akuta stadiet för att ge kroppen möjlighet att starta läkningsprocessen - respektera smärtan så läker det fortare
 • mikroorganismer inget problem för frisk häst - hästen  trampar omkring bland svampar och bakterier som inte orsakar skada på en frisk hovkapsel
 • skada på hovkapsel - dörren öppnas för svampar och bakterier som får näring och "logi" i sår, sprickor, död vävnad, blodkoagel osv.
 • fukt, dynga och hålrum  - svampar och bakterier frodas i miljöer som ger dem husrum och nära till näring och dött material.
 • mikroorganismer i symbios - bakterier och svampar bryter ner hovkapselns protein och kollagenstrukturer och lever av död vävnad. Bakterier förökas via delning och svamparna via porer.
 • den enes död blir den andres bröd - när desinfektions-medlet dödat bakterier ligger "liken" kvar och då får svamparna mera mat.

 

Val av desinfektionsmedel viktigt!

OM- du använder desinfektionsmedel som INTE är vävnadsvänligt  skadas omgivande frisk vävnad samtidigt som medlet dödar mängder av bakterier vilket gör att svampar och nästa generation av bakterier får tillgång till ännu mera skadad vävnad vilket ger massor av käk.

OM - du använder ett vävnadsvänligt bakteriedödande desinfektionsmedel resulterar det i att det bara är bakterier du dräper. Svamparna i området jublar av förtjusning när de ensamma får tillgång till mängder av dött material.

 

 • Använd vävnadsvänliga desinfektionsmedel
 • Välj desinfektionsmedel som dödar bakterier, svampar och svampsporer - ex Sanogene
 • Håll området torrt och luftigt
 • Håll sårkanter mjuka - med ex aloevera
 • Begränsa djupa fuktiga sprickor och hålrum

 

Sanogene hittar du här: http://www.hovbalans.com/

Hovbild på gammal dåligt läkt trampskada på död häst (fotograf Kerstin Kemlén).

 

/K

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
Mata in koden inbäddad i bilden