KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HOVBLOGGEN  om hästfötter

Ämnesområdet Applied Equine Podiatry (AEP) kan ses som FOTVÅRD FÖR HÄST.

2008 - började distansstudier vid Intitute of Applied  Equine Podiatry, USA - hade starthästar i stallet

2010 - tentade AEP-teorin motsvarande en hovslagarutbildning med inriktning mot hästfotens hanteringa av rörelseenergin - energetics. Viktigt att förstå för oss som håller på med travhästar.

2011 - mötte australiensiska forskare från Brumby Research Center (brumies, tamhästar som varit frilevande i 30-40 generationer) som visade hur hästfötter anpassar sig till miljön där de trampar. Mycket intressant och förklarar mycket kring hovar, skor och underlag för den som håller på med trav! Jag börjar föreläsa om hovkapseln och vad som sker inuti den när hästen är i rörelse.

2013 - examen i praktisk AEP - DAEP Diploma Applied Equine Podiatry - efter ett flertal praktiska kurser i Frankrike, Sverige och England. Föreläser/dissekerar - relationen mellan hovkapsel och köttthoven inuti. 

2014 - via kontakter på Luleå tekniska universitet tas ett hovstimuleringsmaterial fram.

2014 - 2015 - fördjupningskurser i England  och Frankrike. Genomfört datainsamling (med digital rörelseanalys) till amerikansk studie genomförd på ett stort antal hästar i Frankrike.

2015 - via kontakter på Luleå tekniska universitet föreslogs stimuleringsmaterial för skodda travhästar som startar barfota och nöter bakhovarna snett.

2016 - Stimuleringsmmaterialet testas på linjegångare och hästar med konstitutionen" toe out" bak.

2016 - inleder samverkan med Ergo Shape, Skellefteå, som utvecklar skoriktningsverktyg och hovstöd.  Man ska låta hästen vila munnen, själv vila rygg och öron när man tar hand om hästens hovar. 

 

 Hovkapseln är ett EARLY WARNING SYSTEM

Den här bloggen handlar om nyttan av att kunna läsa av en fot.

Håller kurser för er som vill lära er läsa hästens hovkapslar!

 

KURS i Applied Equine Podiatry

i Boden juni 2013

Kursledare KC La Pierre

2013-01-15

KURS i Applied Equine Podiatry i Boden i juni 2013

5 dagars kurs med KC La Pierre.

Första dagarna är djupdykning i hur hästens fötter reagerar på stimuli och hur fotens olika delar tillsammans tar emot, samlar ihop och återanvänder rörelseenergin från mötet med marken, nedtrampet då hela vikten bärs upp på benet och sist när trakten lättar och röresleenergin släpps lös och foten rullar över.

 

Varför är de olika strukturerna designade som de är? Varför ser fotens delar olika ut? Varför består delarna av olika material? Vilka egenskaper har de olika materialen och varför? Vilka funktioner har de olika delarna och på vilket vis påverkar detta hovens prestanda? Massor av viktig kunskap om en fot i rörelse och hur den stimuleras till tillväxt.

 

Därefter följer användbarhetsbedömningar på kadaverfötter  - Hur ser respektive struktur ut? Hur ser dagshälsan ut på strukturen? Vad kan den strukturen prestera idag - fungerar den som den ska? Allt läggs ihop till en bedömning av användbarheten på den foten - går hästen att rida på med eller utan skor? Kan hästen starta barfota med en sån bakfot utan att det blir negativa konsekvenser längre fram? Vilken typ av stimuli behövs för att foten ska återfå bättre prestanda?

 

Verkning enligt High Performance Trim Method. Deltagarna får fötter tilldelade och ska under översinseende av KC La Pierre själv verka hovkapseln metodiskt till att bli i balans med foten och benet som finns inuti. Allt sker i en logisk ordning för att foten ska komma i balans åt alla håll: tå/trakt, in-och utsida, i höjdled, vara plan och klara vridning.

Avslutningsvis verkning på levande häst.

 

KURSAVGIFT:

Kursen kostar $1100 USD som delas upp i en anmälningsavgift $150 (ej återbetalningsbar) som betalas in för att boka plats på kursen - Därefter resterande $950  innan kursen börjar. Kursavgifter betalas direkt via nätet till Institute of Applied Equine Podiatry via deras hemsida - kortbetalning.

 

UTRUSTNING:

Hovslagarförkläde med kardborrestängning för snabböppning. Hovkniv med mag-form. Arbetshandskar. Bryne. Rasp.

 

FÖRKUNSKAPER:

Kursen riktar sig till intresserade med hästvana: hästägare, hovslagare, veterinärer etc. Kursen hålls på engelska och det finns tillgång till simultantolk för den som känner sig behöva.

 

Anmäl intresse till högklassig lärorik kurs som vilar på vetenskaplig grund. Hör av dig till mig eller boka plats direkt via KC LaPierres hemsida Institute Applied Equine Podiatry. Kolla KURSBESKRIVNING under Courses, Kolla KALENDER - under Calender. BOKA PLATS under Calender, Sign On.

 

Välkommen!

Antal kommentarer: 1

2014-02-22 01:24:47 - Jose Guevara, jose_rguevara@yahoo.com, Terapivägen4Hlg2002.Huddinge15155

Hej jag studerade medicin åsksö podiatry till kuba och jag behöver en kurs podiatry i Stockholm. Jag vill studerar på deg.tack. Hälsningar.
Jose
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
Mata in koden inbäddad i bilden