KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HOVBLOGGEN  om hästfötter

Ämnesområdet Applied Equine Podiatry (AEP) kan ses som FOTVÅRD FÖR HÄST.

2008 - började distansstudier vid Intitute of Applied  Equine Podiatry, USA - hade starthästar i stallet

2010 - tentade AEP-teorin motsvarande en hovslagarutbildning med inriktning mot hästfotens hanteringa av rörelseenergin - energetics. Viktigt att förstå för oss som håller på med travhästar.

2011 - mötte australiensiska forskare från Brumby Research Center (brumies, tamhästar som varit frilevande i 30-40 generationer) som visade hur hästfötter anpassar sig till miljön där de trampar. Mycket intressant och förklarar mycket kring hovar, skor och underlag för den som håller på med trav! Jag börjar föreläsa om hovkapseln och vad som sker inuti den när hästen är i rörelse.

2013 - examen i praktisk AEP - DAEP Diploma Applied Equine Podiatry - efter ett flertal praktiska kurser i Frankrike, Sverige och England. Föreläser/dissekerar - relationen mellan hovkapsel och köttthoven inuti. 

2014 - via kontakter på Luleå tekniska universitet tas ett hovstimuleringsmaterial fram.

2014 - 2015 - fördjupningskurser i England  och Frankrike. Genomfört datainsamling (med digital rörelseanalys) till amerikansk studie genomförd på ett stort antal hästar i Frankrike.

2015 - via kontakter på Luleå tekniska universitet föreslogs stimuleringsmaterial för skodda travhästar som startar barfota och nöter bakhovarna snett.

2016 - Stimuleringsmmaterialet testas på linjegångare och hästar med konstitutionen" toe out" bak.

2016 - inleder samverkan med Ergo Shape, Skellefteå, som utvecklar skoriktningsverktyg och hovstöd.  Man ska låta hästen vila munnen, själv vila rygg och öron när man tar hand om hästens hovar. 

 

 Hovkapseln är ett EARLY WARNING SYSTEM

Den här bloggen handlar om nyttan av att kunna läsa av en fot.

Håller kurser för er som vill lära er läsa hästens hovkapslar!

 

Nyårsdag med döda hästfötter på köksbordet ...

2013-01-01

Nyårsdagen började med att det landade fyra hästfötter på köksbordet mitt -  som tur var så följde inte själva hästen med...

Tur var det också att det inte dök upp vanligt folk just då, såna som inte är vana vid att ha kaffekoppen bredvid  ett hästben...

Dagens uppgift var att checka facit - Går det verkligen att räkna ut exakt var hovbenets främre kant är belägen på hästfoten? Svaret är ja.

 

Prova göra så här OM DU HAR TILLGÅNG TILL KADAVERFÖTTER:

Ta en stålborste och borsta bort allt dött sulhorn. Titta ordentligt på sulan och se hur sulhornet är uppbyggt. Vad ser du?!

Känn med fingertoppen hur sulhornet känns. Vad känner du?

Precis under hovbenet är sulhornet väldigt tätt och hårt. Vitsen är att skydda hovbenet - som består av ben och är statiskt - och sprida ut exempelvis det punkttryck som kan uppstå om hästen dammar ner foten på en sten som råkar ligga precis under hovbenet.  Ett fast och stabilt sulhorn på hovbenets undersida fördelar trycket och gör att hovbenet ej behöver ta smällen på en speciell punkt. Bra va?!

Känn med fingrarna efter var hovbenets främre kant kan tänkas ligga - där sulhornet börjar ändra karaktär och uppbyggnad. Där sulhornet inte längre är lika tätt uppbyggt och inte lika hårt. Rita en linje där du tror hovbenet slutar i framkant.

OCH DET ÄR NU det är bra att ha fyra ben på köksbordet... hästben alltså.

 

DAGS ATT CHECKA FACIT på DÖD HÄSTS FOT

OBSERVERA - går ej att göra på levande häst!! 

 

Nu behöver du ett bra tum och pekfingergrepp och en frisk verktång.

Och ett ben från en död häst

Ta tag med tumme och pekfinger runt tådelen. Sätt tumnageln mot din ritade linje i sulan som visar var du tror att hovbenets framkant ligger. Och så sätter du pekfingret på ovansidan av foten, på utsidan av främre tåväggen.  Nu har du greppat tag i tådelen och precis som tumme och pekfinger tagit tag runt tån, precis så ska du greppa med verktången. Kläm till och bryt lös sulhorn och tåvägg.  Nu har du kapat av tån precis framför hovbenet....

Och vad ser du då?

Jo du ser genomskärningen av det kraftiga sulhornet som ligger mellan hovbenet och backen. Du ser att det är några millimeter rejält sulhorn mellan hovben och mark. Du ser hovbenet i form av "kötthovens" framkant - inget blöder men det syns att det är blodförsörjning där. En tunn "verktångsskiva" till och du tuggar så det knastrar i själva hovbenet.

Du ser tåväggen med sin inre och yttre vägg som går ihop i en grå massa. Du ser - om du fortsätter verka efter din linje - att det är ganska tjockt material som vi sätter sömmen i. 

OM du någon gång kommer över hästfötter - säg tacksamt ja och börja göra egna undersökningar. Man lär sig mycket även av döda häst.

Den här krabaten hade jobbat som travhäst i unga år och därefter som ridhäst.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:




Mata in koden inbäddad i bilden