KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HOVBLOGGEN  om hästfötter

Ämnesområdet Applied Equine Podiatry (AEP) kan ses som FOTVÅRD FÖR HÄST.

2008 - började distansstudier vid Intitute of Applied  Equine Podiatry, USA - hade starthästar i stallet

2010 - tentade AEP-teorin motsvarande en hovslagarutbildning med inriktning mot hästfotens hanteringa av rörelseenergin - energetics. Viktigt att förstå för oss som håller på med travhästar.

2011 - mötte australiensiska forskare från Brumby Research Center (brumies, tamhästar som varit frilevande i 30-40 generationer) som visade hur hästfötter anpassar sig till miljön där de trampar. Mycket intressant och förklarar mycket kring hovar, skor och underlag för den som håller på med trav! Jag börjar föreläsa om hovkapseln och vad som sker inuti den när hästen är i rörelse.

2013 - examen i praktisk AEP - DAEP Diploma Applied Equine Podiatry - efter ett flertal praktiska kurser i Frankrike, Sverige och England. Föreläser/dissekerar - relationen mellan hovkapsel och köttthoven inuti. 

2014 - via kontakter på Luleå tekniska universitet tas ett hovstimuleringsmaterial fram.

2014 - 2015 - fördjupningskurser i England  och Frankrike. Genomfört datainsamling (med digital rörelseanalys) till amerikansk studie genomförd på ett stort antal hästar i Frankrike.

2015 - via kontakter på Luleå tekniska universitet föreslogs stimuleringsmaterial för skodda travhästar som startar barfota och nöter bakhovarna snett.

2016 - Stimuleringsmmaterialet testas på linjegångare och hästar med konstitutionen" toe out" bak.

2016 - inleder samverkan med Ergo Shape, Skellefteå, som utvecklar skoriktningsverktyg och hovstöd.  Man ska låta hästen vila munnen, själv vila rygg och öron när man tar hand om hästens hovar. 

 

 Hovkapseln är ett EARLY WARNING SYSTEM

Den här bloggen handlar om nyttan av att kunna läsa av en fot.

Håller kurser för er som vill lära er läsa hästens hovkapslar!

 

Tramp ända in i lamellerna

2013-01-09

Vände upp efter målgång i ett provlopp på isbana. Ajax K snubblade till, inget anmärkningsvärt. Vi lufsade runt på lillvolten ett tag och därefter in i stallet. Ser att jag har blod på körbyxorn. Tittar på Ajax fötter och upptäcker det mest märkliga tramp jag någonsin har haft:

På vänster fram, insida av hoven strax bakom fotens bredaste punkt. Isbrodden hade fått tag i hovväggen precis under kronranden och en stor bit av hovväggen - 5 gånger 5 cm - hade vikts rätt ut. Som en öppnad lucka i en julkalender ....

I mitten på den utfläkta hovväggsbiten fanns det ett område - 2,5 gånger 2,5 cm - som var lite räfflat.... och på motsvarande plats på foten lyste lamellerna blodröda. Hovväggen hade alltså skurits lös vid kronranden och formligen dragits lös ända in i på lamellerna.... Vad gör man?

Jag kom ihåg att jag hade en snusnäsduk runt halsen och hade kört med fodrade arbetshandskar. Innan jag hade selat  hade jag vikit ihop arbetshandsken och placerade den ovanpå den utfläkta biten. Tröck in biten med handskens hjälp och drog snusnäsduken runt foten så hårt jag bara kunde. Hittade ett spännband i väskan och drog runt det också. Mycket elegant tryckförband.

Ajax verkade inte brydd och visade inga tecken på smärta. Ingen puls i foten och inte halt. Dan därpå kollades han av veterinär och jag fick order att ha tryck över området. Ingen medicinering, inget alls. Det märkliga var att hästen inte hade några som helst problem. När det röda lamellerna "hårdnade" och började byta färg till gulorange så var det som om foten själv var klar med lagningen.

Som du förstår så har jag funderat över hur det kom sig att Ajax var helt obesvärad och till sist får man svaret. Läste en forskningsartikel, skrev om det på facebook och fick en del reaktioner:

-----------------------

 

HÖRRNI,
ibland blir man lätt nedstämd när man läser forskningsrapporter. Inte av själva slutresultatet men väl av tillvägagångssättet.
6 stycken fullt friska sulkyhästar, 4-8 år, 370- 427 kg, med friska hovar stallades på gummimatta och på underhållsdiet. Testen godkänd av etiska kommittéen och hästarna skrittades två gånger per dag för att kolla efter hälta.
Från kronrand och ner till backen g...jordes två linjer med 10 mm mellanrum, med hjälp av någon slags cirkelssåg. Linjerna var så djupa att det gick att dra bort 1 cm bred remsa hovvägg från kronrand ner till sulan och ända in på lamellerna. För att inte hoven skulle haverera så skurvades brickor fast över "hovsprickan". Läkningen gick förvansvärt bra och hästarna var knappt halt. Vissa skador uppstod om "cirkelsågen" kommit för djupt.
Lärdomen var att det gick att ta bort hovvägg inpå lamellerna och redan efter 5 dagar syntes nybildning MEN det gäller på frisk häst med friska fötter. På en fångfot med redan skadade lameller funkar inte läkningen på samma sätt.
Å så avlivade man testhästarna som läkte sina fötter så snabbt och bra...
-------------------
 
Min häst uppvisade samma läkningsförmåga. Jag kände igen - i forskningsartikeln - de olika faserna som inträffade under läkningsprocessen. En frisk fot helar sig själv även utanför forskningslabben. Skillnaden var att min häst fick fortsätta använda fötterna i flera år till.

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:




Mata in koden inbäddad i bilden