KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HOVBLOGGEN  om hästfötter

Ämnesområdet Applied Equine Podiatry (AEP) kan ses som FOTVÅRD FÖR HÄST.

2008 - började distansstudier vid Intitute of Applied  Equine Podiatry, USA - hade starthästar i stallet

2010 - tentade AEP-teorin motsvarande en hovslagarutbildning med inriktning mot hästfotens hanteringa av rörelseenergin - energetics. Viktigt att förstå för oss som håller på med travhästar.

2011 - mötte australiensiska forskare från Brumby Research Center (brumies, tamhästar som varit frilevande i 30-40 generationer) som visade hur hästfötter anpassar sig till miljön där de trampar. Mycket intressant och förklarar mycket kring hovar, skor och underlag för den som håller på med trav! Jag börjar föreläsa om hovkapseln och vad som sker inuti den när hästen är i rörelse.

2013 - examen i praktisk AEP - DAEP Diploma Applied Equine Podiatry - efter ett flertal praktiska kurser i Frankrike, Sverige och England. Föreläser/dissekerar - relationen mellan hovkapsel och köttthoven inuti. 

2014 - via kontakter på Luleå tekniska universitet tas ett hovstimuleringsmaterial fram.

2014 - 2015 - fördjupningskurser i England  och Frankrike. Genomfört datainsamling (med digital rörelseanalys) till amerikansk studie genomförd på ett stort antal hästar i Frankrike.

2015 - via kontakter på Luleå tekniska universitet föreslogs stimuleringsmaterial för skodda travhästar som startar barfota och nöter bakhovarna snett.

2016 - Stimuleringsmmaterialet testas på linjegångare och hästar med konstitutionen" toe out" bak.

2016 - inleder samverkan med Ergo Shape, Skellefteå, som utvecklar skoriktningsverktyg och hovstöd.  Man ska låta hästen vila munnen, själv vila rygg och öron när man tar hand om hästens hovar. 

 

 Hovkapseln är ett EARLY WARNING SYSTEM

Den här bloggen handlar om nyttan av att kunna läsa av en fot.

Håller kurser för er som vill lära er läsa hästens hovkapslar!

 

Föreläsning HOVKAPSELNS INRE - med Kerstin Kemlén

16 april 2016,  Boden  kl. 13.00 - 16.30

 

2016-03-18

VÄLKOMMEN

 

till en introduktionsföreläsning om hästens fötter - hovkapseln och kötthoven som finns där innanför. Föreläsare Kerstin Kemlén.

Vi tittar och känner på hovkapselns delar, diskuterar varför strålen ser ut som den gör - varför hovväggens sammansättning och funktion varierar på olika delar av hoven.

 

Ni får känna på kötthoven, jag visar hur hovkapseln skyddar kötthoven och hur kötthoven skyddar hovbenet, ni får en uppfattning om hur det ser ut där sömmen slås in och vad som händer vid ett sömstick. Hur man kan bedöma sulors tjocklek och vilken funktion hovkapselns olika delar har och hur delarna samverkar. 

Vi kommer även in på medial/lateral, dorsal/palmar och dostal/proximal balans och vad som inträfffar om hästen är hög i trakten, har en högre hov, understucken trakt, kapad tå, om ena trakten är lägre än den andra när en sko ska läggas på etc etc.Hur påverkas rörelsemönster? Hur  problem utvecklas p g a obalanser - fysiologisk sekvensiering, "dynamic equilibrium"

 

FÖRELÄSNINGENS MÅL

är att skapa förståelse för hur hovkapseln fungerar och ge en förklaringsmodell som hjälper hästägare att reagera på tidiga avvikelser. Inledning till ett stort ämnesområde som kan utveckla din förmåga att läsa av hovkapseln och analysera fram vad som sker/har skett. 

 

PRIS: 700 kr/ pers

Begränsat antal platser:

Ring 070-254 32 61

Bindande anmälan

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 1

2018-12-16 12:49:49 - gurjar, helplineoffer.com


i like your content please keep it up thank you

We are heard of the first week in February. Sincerely, Catherine O Peter Lindberg

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande: