KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HHBB-huvudlags - BLOGGEN -

För att göra en lång historia kort så blev travhästen Skogans Surprise alias "Örjan" - min resekamrat in i forskningsvärlden där veterinärprofessor Robert Cook från Tufts University, USA, villigt tog sig an oss. Han kunde förklara vad som sker i munhålan på en travhäst med överrörliga käkleder och även vad hästen gör åt problemen som uppstår. Enda sättet att hjälpa hästen var att plocka bort bettet. Så sant så sant. Året var 2009.

Tävlingsrglementet kräver bett! Hur lösa detta? Efter två år hade vi skapat ett huvudlag MED bett som stämde överens med reglerna MEN FINESSEN var att konstruktionen gav mig möjlighet att ha bett i mun på hästen utan att använda det! Huvudlaget testades i löp och av flera andra hästar.

HHBB-huvudlaget började tillverkas i USA våren 2011 och ett antal hästar vann löp med huvudlaget. Hösten 2012 fattade Svensk Travsport beslutet att huvudlaget ej fick användas i löp . HHBB-huvudlaget används i träning  på hästar som behöver  vila munnen.  Chefsveterinär Göran Åkerström, Svensk Travsport säger:

 

"Det är ingen tvekan om att huvudlaget har
potential och positiva effekter på hästars munhälsa."

 

Bloggen fokuserar på mina tankar kring travhästars bettrelaterade problem och vad man kan göra för att hjälpa hästen. 

Välkommen! 

 

 

Vem hänger på ena tömmen?!

2012-12-25

Travtömmar har handstroppar - det har inte tyglar. Det är lite synd...

När man kör häst och har handstroppar så ser man om hästen "hänger på en töm" - man ser att ena tömmen blir "längre" - man jämför handstropparna. När man sedan tittar längsefter hästen så kan man se om rumpan, framvagnen, halsen och skallen ligger i en rak linje. Om hela hästen är rak och ena tömmen är längre än den andre, då har man fått ett tydligt tecken på att bettet inte ligger rakt i munnen. Nästa fråga blir som rumpenissarna skulle uttryckt det:

-Vofför äre på detta viset?

Kanske det beror på för stort bett som hamnat snett - som bilden nedan visar - Källa: Hästens tuggsystem, Torbjörn Lundström, 2004:

Källa: Hästens tuggsystem, Törbjörn Lundström, 2004

Om man rider så kan hästen ha bettet snett i mun utan att man märker det.  Prova därför märka upp tygeln så du kan jämföra om du har lika mycket tygel i varje hand. Då kan du analysera om det är du eller hästen som är sned...

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:




Mata in koden inbäddad i bilden