KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HHBB-huvudlags - BLOGGEN -

För att göra en lång historia kort så blev travhästen Skogans Surprise alias "Örjan" - min resekamrat in i forskningsvärlden där veterinärprofessor Robert Cook från Tufts University, USA, villigt tog sig an oss. Han kunde förklara vad som sker i munhålan på en travhäst med överrörliga käkleder och även vad hästen gör åt problemen som uppstår. Enda sättet att hjälpa hästen var att plocka bort bettet. Så sant så sant. Året var 2009.

Tävlingsrglementet kräver bett! Hur lösa detta? Efter två år hade vi skapat ett huvudlag MED bett som stämde överens med reglerna MEN FINESSEN var att konstruktionen gav mig möjlighet att ha bett i mun på hästen utan att använda det! Huvudlaget testades i löp och av flera andra hästar.

HHBB-huvudlaget började tillverkas i USA våren 2011 och ett antal hästar vann löp med huvudlaget. Hösten 2012 fattade Svensk Travsport beslutet att huvudlaget ej fick användas i löp . HHBB-huvudlaget används i träning  på hästar som behöver  vila munnen.  Chefsveterinär Göran Åkerström, Svensk Travsport säger:

 

"Det är ingen tvekan om att huvudlaget har
potential och positiva effekter på hästars munhälsa."

 

Bloggen fokuserar på mina tankar kring travhästars bettrelaterade problem och vad man kan göra för att hjälpa hästen. 

Välkommen! 

 

 

Vilket  bett ska man välja?

2012-12-17

Världen mest ställda fråga?! Kanske.

Finns det nåt svar?! Nä....

Det finns två sidor på ett bett - ena sidan ligger an mot munhålan på hästen och hästens beteende visar hur den den kombinationen funkar. Den andra sidan av bettet ligger i handen på oss som kör/rider och hästen beteende visar hur den kombinationen funkar. Äru´me? Den enda som kan ha ett korrekt svar på vilket bett som passar är ju hästen. Och man kan kanske misstänka att hästen inte tycker att nåt bett ligger bra i munhålan...

 

rakt bett som hamnar snett i mun

 Tvådelat bett orsakar sina problem - speciellt om det är för stort.  Ett rakt bett som är för stort hamnar också på trekvarten.

På Ulf Abrahamnssons illustration ovan ser vi ett rakt bett som är för stort och därmed inte hittar en plats i mun. Det hamnar till slut åt ena hållet genom att det glider i sidled tills bettringen på andra sidan tar stopp mot kind/mungipa. Inget tar stopp på andra sidan och bettringen hamnar längre bakåt och trycker illa mot den sidan av munhålan. 

Och vad kan då hästen göra, jo den kan prova vika undan skallen för att komma undan bettrycket mot tänder/mungipa lander. Hästen blir entömd och halsen tappar sin liksidighet för att skallen hålls snett. Hålls halsens muskler ej raka så kan ej heller framänden av hästen röras symmetriskt. Hästen tappar aktion  - först påverkas balanshållningen i framkärran och därefter får frånskjuten i bakkärran problem. Hästen får ej plats med benen.

Det stör oss men det skiter nog hästen i för hästens största bekymmer är att det tar ont i mun.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:




Mata in koden inbäddad i bilden