KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HHBB-huvudlags - BLOGGEN -

För att göra en lång historia kort så blev travhästen Skogans Surprise alias "Örjan" - min resekamrat in i forskningsvärlden där veterinärprofessor Robert Cook från Tufts University, USA, villigt tog sig an oss. Han kunde förklara vad som sker i munhålan på en travhäst med överrörliga käkleder och även vad hästen gör åt problemen som uppstår. Enda sättet att hjälpa hästen var att plocka bort bettet. Så sant så sant. Året var 2009.

Tävlingsrglementet kräver bett! Hur lösa detta? Efter två år hade vi skapat ett huvudlag MED bett som stämde överens med reglerna MEN FINESSEN var att konstruktionen gav mig möjlighet att ha bett i mun på hästen utan att använda det! Huvudlaget testades i löp och av flera andra hästar.

HHBB-huvudlaget började tillverkas i USA våren 2011 och ett antal hästar vann löp med huvudlaget. Hösten 2012 fattade Svensk Travsport beslutet att huvudlaget ej fick användas i löp . HHBB-huvudlaget används i träning  på hästar som behöver  vila munnen.  Chefsveterinär Göran Åkerström, Svensk Travsport säger:

 

"Det är ingen tvekan om att huvudlaget har
potential och positiva effekter på hästars munhälsa."

 

Bloggen fokuserar på mina tankar kring travhästars bettrelaterade problem och vad man kan göra för att hjälpa hästen. 

Välkommen! 

 

 

Nej, nej - pulla inte upp....

2016-01-04

Så sitter man där framför TV med en Harry Boy och TravRonden framför sig. Ser bilen släppa fältet och det blir en rejäl spetsrusning. Den snabbfotade från femtespår tar spetsen efter full körning - 1,08 - första fem. Hästens häftiga andhämtning känns rätt genom tv-rutan. Men va f-n!? I vagnen sitter ett fullblodsproffs - en framgångsrik catchdriver - som av naturliga skäl vill sänka tempot för att ge hästen en pust efter den första rusningen. Proo kan man tycka vara en god idé men kusken drar tvärstopp på hästen sin. Han kan ju omöjligt se från sidan vad som sker men jag kan avslöja det här:

En häftig upppullning som resulterar i att nacken välvs och huvudet böjs in gör att det uppstår hinder i luftvägarna. Som att vika en slang. Hästen får arbeta extra mycket för att dra in luft och extraarbetet för att trycka ut luft. Hästen får problem med syresättningen på grund av att kusken vill att den ska få en pust efter att ha krigat om spets ...

Att pulla upp på det sättet är direkt kontraproduktivt och kan om det vill sig illa resultera i att hästen tappar luften, kväver sig, börjar blöda näsblod eller rent av störtar. Varför riskera detta? Forskning har redan visat problemet!

Ojoj, hästen blev stekhet i spets!!! Den var inte alls tacksam över att bli uppullad för att återhämta sig - den blev istället tokhet- Varför då? Jo, att inte få åt sig luft orsakar stress och smärta och hästar smärtreagerar på helt oförutsägfbara sätt. Dessa reaktioner är inte viljestyrda och kan därför inte "läras bort" eller "bestraffas" för att försvinna.

Smärtreaktioner visar sig på olika vis och kan uttryckas som flykt, ängslan, fight och total härdsmälta (blockerade). Och forskning har visat även detta. En stekhet häst skickar faktiskt en signal till kusken!

Paradoxen är att en häst som smärtreagerar genom flykt - vräker sig på och försöker trycka undan bettet eller fly från situationen - faktiskt kan sänka farten om smärtan minskar.... Det är alltså inte säkert att en stekhet häst i spets ökar farten om kusken lättar på tömtrycket.  

Oj vad jag önskar att fler av oss som kör skulle våga lita på hästen - istället för att misstro den för att vara en idiot. Våga ge efter istället för att dra ihop luftvägarna ännu mera!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:




Mata in koden inbäddad i bilden