KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HHBB-huvudlags - BLOGGEN -

För att göra en lång historia kort så blev travhästen Skogans Surprise alias "Örjan" - min resekamrat in i forskningsvärlden där veterinärprofessor Robert Cook från Tufts University, USA, villigt tog sig an oss. Han kunde förklara vad som sker i munhålan på en travhäst med överrörliga käkleder och även vad hästen gör åt problemen som uppstår. Enda sättet att hjälpa hästen var att plocka bort bettet. Så sant så sant. Året var 2009.

Tävlingsrglementet kräver bett! Hur lösa detta? Efter två år hade vi skapat ett huvudlag MED bett som stämde överens med reglerna MEN FINESSEN var att konstruktionen gav mig möjlighet att ha bett i mun på hästen utan att använda det! Huvudlaget testades i löp och av flera andra hästar.

HHBB-huvudlaget började tillverkas i USA våren 2011 och ett antal hästar vann löp med huvudlaget. Hösten 2012 fattade Svensk Travsport beslutet att huvudlaget ej fick användas i löp . HHBB-huvudlaget används i träning  på hästar som behöver  vila munnen.  Chefsveterinär Göran Åkerström, Svensk Travsport säger:

 

"Det är ingen tvekan om att huvudlaget har
potential och positiva effekter på hästars munhälsa."

 

Bloggen fokuserar på mina tankar kring travhästars bettrelaterade problem och vad man kan göra för att hjälpa hästen. 

Välkommen! 

 

 

Kväva sig - tappa luften

2013-05-02

 

 "KVÄVA SIG"

En häst stryper inte sig själv. Den kan ha fysiska defekter som gör det svårt att få luft. I tävlingssammanhang fordras öppna spjäll - att hästen får tillgång till allt syre som kroppen behöver. Om nåt begränsar syretillförseln blir både folk och hästar stressade. Hästar är flyktdjur och bytesdjur så deras stressreaktioner skiljer sig från våra. Forskning har visat att en häst kan bli stekhet av bettrelaterad smärta.

Bett orsakar förändringar i munhålan vilket leder till att luft får tillträde dit. En häst kan bara andas med näsan och för effektiv andning håller hästen läpparna förseglade. Ett bett bryter denna försegling vilket inverkar negativt på andningens effektivitet.

Ett bett kan orsaka smärta vilket hästen smärtreagerar på. Ett sätt för hästen att försöka undvika bettsmärta, är att med tungans hjälp försöka trycka undan bettet. Hästen ligger på och blir tung i handen. Tungans arbete med bettet ställer till det ännu mer i munhålan. Tungans bakre del påverkar mjuka gommen, luft virvlar i svalget och irriterar slemhinnan.

Om hästen har tungband blir inte saken bättre. Den kommer att smärtreagera på bettet i alla fall. Bandet runt underkäken gör att ännu mera luft sipprar in i munhålan.  Resultatet blir att hästen blir stressad i alla fall.

Den stressade hästen ligger på, springer undan eller mot det som tar ont i munnen. Kusken tar tag i tömmen och försöker sakta av eller lugna ner hästen. Huvudställningen förändras, huvudet viks in och vinkeln mellan huvud och hals minskar. När vinkeln minskar så minskar också utrymmet i svalget och luftens väg begränsas.

Huvudhållningens betydelse på hästens prestationer har forskning visat för länge sedan - "The Airflow Factor". Ju mer stressad hästen blir, desto mer ligger den på, desto mer drar vi i tömmen för att förhindra hästens framfart. Desto mer förändras hästens huvudhållning och desto mindre luft får hästen i sig.  Och desto mer stressad blir den. 

Bilden nedan visar vad som händer när en häst dras ihop med töm/tygel. Nedre bilden visar hur begränsat "luftintaget" blir.

En het häst är ett varningstecken. En pigg och glad häst som är reglerbar är nåt helt annat. En stressad och stekhet häst behöver hjälp - inte via tömmen  - utan via veterinär för att finna orsaken till stressen. Är den stekhet till följd av bettsmärta så visar forskning att när bettsmärtan försvinner så förändras beteendet. En eftergift är ett sätt att lindra bettets punkttryck.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:




Mata in koden inbäddad i bilden