KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HHBB-huvudlags - BLOGGEN -

För att göra en lång historia kort så blev travhästen Skogans Surprise alias "Örjan" - min resekamrat in i forskningsvärlden där veterinärprofessor Robert Cook från Tufts University, USA, villigt tog sig an oss. Han kunde förklara vad som sker i munhålan på en travhäst med överrörliga käkleder och även vad hästen gör åt problemen som uppstår. Enda sättet att hjälpa hästen var att plocka bort bettet. Så sant så sant. Året var 2009.

Tävlingsrglementet kräver bett! Hur lösa detta? Efter två år hade vi skapat ett huvudlag MED bett som stämde överens med reglerna MEN FINESSEN var att konstruktionen gav mig möjlighet att ha bett i mun på hästen utan att använda det! Huvudlaget testades i löp och av flera andra hästar.

HHBB-huvudlaget började tillverkas i USA våren 2011 och ett antal hästar vann löp med huvudlaget. Hösten 2012 fattade Svensk Travsport beslutet att huvudlaget ej fick användas i löp . HHBB-huvudlaget används i träning  på hästar som behöver  vila munnen.  Chefsveterinär Göran Åkerström, Svensk Travsport säger:

 

"Det är ingen tvekan om att huvudlaget har
potential och positiva effekter på hästars munhälsa."

 

Bloggen fokuserar på mina tankar kring travhästars bettrelaterade problem och vad man kan göra för att hjälpa hästen. 

Välkommen! 

 

 

"Nästan som att jag kvävde honom" sa Adrian Kolgjini. Andra säger att hästen kvävde sig ...

2016-04-12

 

Jag har aldrig hört det förut - har du?

Unge ADRIAN KOLGJINI, i TravRonden nr 29/2016, angående CLEMENZA AM, fyraårig hingst som startar i veckans V75-1:


-"Senast blev han alldeles för het i dödens och det kändes nästan som att jag kvävde honom, därför kommer det bli ett mer passivt upplägg denna gång."

kusken "viker luftslangen" när han drar i hästen

Notera att Adrian säger : ...att JAG kvävde honom..".


Detta uttalande skiljer sig från den vanliga kommentarer: "han pullade så HAN kvävde sig".

 

En häst som arbetar viker inte ner skallen så luftvägshinder uppstår i luftvägar och svalg! Det är vi som drar i tömmen och det är vi som orsakar att hästen blir desperat och pullar ännu mera i sitt hysteriska försök att få luft.

luftvägshinder på häst som kusken pullar upp

 

När vi pullar upp en häst förändrar vi samtidigt vinkeln mellan huvud och hals vilket påverkar luftvägarna som blir trängre. Hästen trycker emot i ett försök att få luft och vi tycker att den blivit stekhet och dummar sig. Och så drar vi det vi har ooch ingenting händer - jo, hästens syresättning blir hämmad och hästen får soppatorsk och stumma ben till slut.

näsblod-lungblödare - sudden death

Här en av professor Robert Cooks bilder som förklarar vad som händer när luftvägshinder uppstår och när det börjar gå alldeles åt fanders för hästen som håller på att kvävas. Tappar luften, blöder näsblod, lungblödare och när det gått för långt - sudden death. Hästen störtar - död. Behöver inte vara sjuk för att detta ska inträffa - det här har också att göra med kusken och utrustningen, med tömtag och bett.

Jag tittar alltid från sidan på hästars huvudhållning och det är med sorg i hjärtat jag ser hur en ovetande (?) kusk pullar upp i spets, "viker luftslangen", får en "pigg" häst som pullar i ett försök att räta ut skallen för att kunna andas...

Problemet som vi har är att vi som sitter bakom hästen inte ser hur hästen håller sitt huvud  - vi vet inte om huvudhållningen blivit så fel att den påverkar syresättningen. Just därför gäller det att läsa på/varför inte kolla i lopparkivet och vara medveten om vad de egna tömtagen gör med hästen. För nog är vi ju ganska korttänkta när vi tränar hästen enligt konstens alla regler i månader för att sen i löpen dra ihop den så den inte får luft, blir stressad och het som en kamin. 

Adrian Kolgjini har läst på och tagit ansvar för konsekvenserna av sina tömtag  bakom Clemenza AM.

Bra! Vi hejar på dig!

 

(Illustrationer: överst: Ulf Abrahamsson, mitten: Robert Cook, nederst Robert Cook)

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:




Mata in koden inbäddad i bilden