Vi brukar oftast snacka om att hästen är ett FLYKTDJUR och hur det inverkar på hästens beteende. Det är ju förvisso en viktig insikt men ännu viktigare är det att ha i åtanke att hästen är ett BYTESDJUR också!
Vad spelar det för roll att hästen är ett BYTESDJUR?
Det är bland de viktigaste kunskaperna man behöver vid all hantering av häst. Om vi orsakar hästen smärta så visar den inte upp att det tar ont. Det ligger i hästens natur att förbli tyst hur ont det än gör. Varför?! Det är en överlevnadsstrategi. Den är tyst för att inte röja en svaghet - byten som skriker påkallar rovdjurets uppmärksamhet. Genom att uthärda smärta utan ett ljud kan hästen undvika rovdjurets blickar.
Grisar är också bytesdjur men kan knappast lita på att springa ifrån rovdjuret. De skriker för ingenting - kanske för att varna andra eller spräcka trumhinnorna på den som försöker ta dom, inte vet jag.
Det jag vet är att hästen har skydd i flocken, ju snabbare och sundaren den är desto bättre chans att ta sig undan OCH om det råkar ta ont så biter den ihop under tystnad av rent taktiska skäl.
Hur påverkar hästens tysta överlevnadsinstinkt oss?
Tyvärr så innebär det att vi kan vara bryska och hårdhänta och tro att det vi gör ej smärtar hästen. Vi kan sätta sporrar med tryck mot revben, rycka i tygeln och ha utrustning som ligger så illa så klockorna stannar eller musklerna domnar bort. Hästen säger inget. Den "beter sig illa" istället.
Hästar SMÄRTREAGERAR istället för att skrika aj. När det tar ont agerar de på speciella sätt som det är viktigt att ha kännedom om för att kunna bedöma om det man gör med hästen upplevs som smärtsamt av den:
- FRUKTAN - blir ängslig, oförutsägbar, het, nervös, spänd, får panik
- VILL FLY - svår att få stopp på eller stanna av, rusar genom hinder, rusar mot bettet
- BRÅKAR - sur, arg, backar, bockar, försöker bestämma, argumenterar och går emot
- BLIR BLOCKERAD - går ej framåt, bunden till flocken, vill ej lämna gården, vägrar hoppa, vill ej rygga, parkerar, beter sig som en åsna
Smärta kan även orsaka fysiska besvär från ex magen.
Så, när man stoppar in bettet i munnen så kommer det att ta ont på ett eller annat vis. Det är bara så. Om inte annat så triggar bettet igång matsmältningen när vi skulle vilja få fart på muskler, skelett och syretillförsel. Det uppstår en stressande förvirring inne i hästens kropp som stressar hästen fast på annat vis. Ex känslan av att inte få åt sig nog med luft, "nervösskita" etc.
Så, när du sätter på huvudlaget - slå en liten tanke på bettet som försvinner in i det tysta bytesdjurets mun. Du ser inte bettet MEN du har järnkoll på hästens beteende som kan avslöja exakt när bettet tar ont.
Så, har man en häst som är het som en spis, tittig som tusan och ibland får totalt hjärnsläpp och inte fattar ett skit - tänk på att det är det stumma bytesdjuret som smärtreagerar på något. För "han är ju alltid så snäll i stallet"... eller hur?!