KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HHBB-huvudlags - BLOGGEN -

För att göra en lång historia kort så blev travhästen Skogans Surprise alias "Örjan" - min resekamrat in i forskningsvärlden där veterinärprofessor Robert Cook från Tufts University, USA, villigt tog sig an oss. Han kunde förklara vad som sker i munhålan på en travhäst med överrörliga käkleder och även vad hästen gör åt problemen som uppstår. Enda sättet att hjälpa hästen var att plocka bort bettet. Så sant så sant. Året var 2009.

Tävlingsrglementet kräver bett! Hur lösa detta? Efter två år hade vi skapat ett huvudlag MED bett som stämde överens med reglerna MEN FINESSEN var att konstruktionen gav mig möjlighet att ha bett i mun på hästen utan att använda det! Huvudlaget testades i löp och av flera andra hästar.

HHBB-huvudlaget började tillverkas i USA våren 2011 och ett antal hästar vann löp med huvudlaget. Hösten 2012 fattade Svensk Travsport beslutet att huvudlaget ej fick användas i löp . HHBB-huvudlaget används i träning  på hästar som behöver  vila munnen.  Chefsveterinär Göran Åkerström, Svensk Travsport säger:

 

"Det är ingen tvekan om att huvudlaget har
potential och positiva effekter på hästars munhälsa."

 

Bloggen fokuserar på mina tankar kring travhästars bettrelaterade problem och vad man kan göra för att hjälpa hästen. 

Välkommen! 

 

 

Därför har bett negativ inverkan på hästars prestationer

2012-12-18

Spelar det någon roll att hästen bara kan andas med näsan?

Jo, det spelar en himla roll i det ögonblick vi stoppar in ett bett i munnen på hästen och vill att den ska utföra nåt slags arbete.

Nu går jag direkt in på forskningsresultat som veterinärprofessor Robert Cook, Tufts University, USA, presenterat för över 10 år sedan:

Slutna läppar full andning

Källa: Metal in the Mouth, 2003, sid 23.

Läpparna slutna, inget bett i munnen. Luften har fri passage från näsborre via svalg vidare in i luftstrupe och ner i lungor. Så andas hästen när den själv får bestämma.

bett i mun

Källa: Metal in the Mouth, 2003, sid 20.

Här har hästen fått bett i mun men ingen drar i tygeln. Läpparna är särade och huvudet hålls i en position passande stillsam andning i låg fart. Luft sipprar in i munhålan eftersom läppar inte "håller tätt". Luften börjar virvla längst bak i tonsillområdet - tonsil in oropharynx.

luftvirvlar i tonsillområdet 

 Källa: Metal in the Mouth, 2003, sid 20.

Här en närbild på huvudet ovan men nu i utsträckt position för snabb andning. Nu blir det rejäla luftvirvlar längst bak (se "taggiga" området) på grund av all luft som sipprar in i munnen när bettet bryter läpparnas försegling. Om hästen jobbas hårt och andas kraftigt rycker och sliter luftvirveln i slemhinnan i tonsillområdet som blir alltmer skadat och får brister i funktion....

De luftströmmar som korrekt och naturligt kommer in via näsborrarna passerar sin normala väg förbi svalget ner mot lungorna. Allt sker med en himla fart.  Men som du förstår så blir det lite instabilt i delar av "luftslangen" när det flaxar omkring luft på fel ställe.

 

paj i svalget

 

Källa: Metal in the Mouth, 2003, sid 24.

Här har det virvlat för mycket och för länge på fel ställe. Mjuka gommen börjar röra sig på ett nytt onaturligt vis. Utandningsluften  får en smalare passage i svalget på sin väg ut mot näsahåla och näsborrar. Trycket i utandningen gör att en del av utandningsluften därför går bakvägen in i munhålan (dit den absolut inte ska!) och orsakar en kraftig luftvirvlel i svalget.  Hästen kan ej längre andas som den ska. Den kan ej heller syresätta sin arbetande kropp och därför ej prestera normalt

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:




Mata in koden inbäddad i bilden