Tygeltramp igår. (Illustration Ulf Abrahamsson).
Rapporteringsskyldighet vid tygeltramp - allvarligt problem
Om du jobbar professionellt med hästar så ska du rapportera till tränaren när hästen råkar kliva på tygeln/töm! Vi vet att den smärtreagerar på rycket som uppstår då den lyfter skallen och bettet inte följer med. Alla hästar kommer förr eller senare att råka ut för det. Och det är viktigt att vi i hästens omgivning är observanta när en så vanlig och allvarlig olycka inträffar.
Så här kan det gå
En flicka hade ridit en av mina starthästar vilket avlöpt utan missöden. Dom kom hem samtidigt. Morgonen dagen därpå tuggade hästen så underligt att jag reagerade, han tappade ut mat ur munnen och såg allmänt besvärad ut. Hungrig som vanligt men fick knappt i sig maten.
Hästtandläkaren hade varit på besök någon vecka tidigare och det var inga konstigheter i munnen på denna häst då. När jag öppnade munnen så upptäckte jag ett jättestort blåmärke på lanerna på ena sidan. Jag hittade inget sår men hästen var rejält öm där och inte intresserad av att jag pillade på den ömma benhinnan. Sedan kom det fram att hästen hade råkat kliva på tygeln när ryttaren skulle dra gjordan innan uppsittning. Det var ju sommar och gröngräs på backen...
Jag blev tvungen att avstå från att köra med bett till dess ömheten försvann, tror det var en vecka om jag minns rätt. OM jag inte blivit informerad om missödet och kört hästen med bett när han var så öm i munnen finns risk för att hästen reagerat oförklarligt våldsamt på "normala" tömtag.
Rapportera ALLTID tygeltramp till den som är ansvarig för hästen!
Om du ramlat av och lyckats hålla fast i tygeln
Vi är lärda att inte släppa taget. Utifrån hästens perspektiv kan en ryttares ofrivilliga avsittning innebära att munnen utsätts för kraftigt trauma vilket orsakar oförutsägbara smärtreaktion. Ofta ser man hästen kasta huvudet fram och tillbaka i sidled och samtidigt springa baklänges undan från den på marken liggande ryttaren. OM du ramlat av men inte tapppat hästen - kolla hästens mun!
Det här gäller naturligtvis även för en häst med vagn som man lyckas hålla fast fastän man flugit ur vagnen. Om man släpat i tömmarna - dragen av en hästmun! - bakefter en rädd häst så har den munhålan utsatts för kraftigt övervåld och behöver kollas upp innan man sätter bett i munnen nästa gång.
OM du tappat hästen - med sadel eller vagn
Om man tappar en häst med bett i munnen ska man tänka på att hästen kan ha trampat på tygel och töm flera gånger så det blivit upprepade våldsamma ryck i munnen, den kan ha trasslat in benen så bettet låsts fast snett i munhålan eller tvingat huvudet i en totalt felaktig position. Risken är stor för att hästen ska ha fått allvarliga munskador. Till och med frakturer!
När vi fått fast en häst efter en skentur kollar vi efter ytliga skador, sår på benen, tramp avtrampade skor etc. Ofta glömmer vi bort att titta efter skador i munhålan som är en av kroppens mest känsliga ställen. Det är därför hästar som råkat ut för dylika trauman dagen efter olyckan kan äta lite dåligt av det enkla skälet att munnen blivit skadad.
VARNING - om hästen kommit lös
- rapporteringsskyldighet vid tygeltramp - en säkerhetsfråga för både häst och människa - det man inte vet kan man inte heller skydda sig mot eller åtgärda!
- kolla alltid munnennär olyckan varit framme
- kolla munnen om hästen som varit lös har svårt att äta - skadan kan vara allvarligare än du tror!
- hästar om fått skador i munnen måste få vila från bett till dess ömheten försvinner så slipper du oförutsägbara farliga smärtreaktioner på dina tömtag
- använd HHBB-huvudlag - utan bett - så kan du träna vidare under tiden munnen helar ihop
- underskatta aldrig en bettskada - smärtan kan göra en snäll lätthanterlig häst livsfarlig om bettet tar i det skadade området som ej fått hela ihop!!
/Kerstin