KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HHBB-huvudlags - BLOGGEN -

För att göra en lång historia kort så blev travhästen Skogans Surprise alias "Örjan" - min resekamrat in i forskningsvärlden där veterinärprofessor Robert Cook från Tufts University, USA, villigt tog sig an oss. Han kunde förklara vad som sker i munhålan på en travhäst med överrörliga käkleder och även vad hästen gör åt problemen som uppstår. Enda sättet att hjälpa hästen var att plocka bort bettet. Så sant så sant. Året var 2009.

Tävlingsrglementet kräver bett! Hur lösa detta? Efter två år hade vi skapat ett huvudlag MED bett som stämde överens med reglerna MEN FINESSEN var att konstruktionen gav mig möjlighet att ha bett i mun på hästen utan att använda det! Huvudlaget testades i löp och av flera andra hästar.

HHBB-huvudlaget började tillverkas i USA våren 2011 och ett antal hästar vann löp med huvudlaget. Hösten 2012 fattade Svensk Travsport beslutet att huvudlaget ej fick användas i löp . HHBB-huvudlaget används i träning  på hästar som behöver  vila munnen.  Chefsveterinär Göran Åkerström, Svensk Travsport säger:

 

"Det är ingen tvekan om att huvudlaget har
potential och positiva effekter på hästars munhälsa."

 

Bloggen fokuserar på mina tankar kring travhästars bettrelaterade problem och vad man kan göra för att hjälpa hästen. 

Välkommen! 

 

 

Varför har vissa hästar tungband?

2016-02-25

 

 Tungband, foto R Cook

 

Tungband används i hopp om att förebygga instabilitet i mjuka gommen (soft palate). Jag ska här med egna ord försöka förklara problemet -  ur hästens perspektiv – med hjälp av Robert Cooks illustrationer och foto. Detta vet forskningen idag och strax vet du själv samma sak. ­  

 

 utan bett väl slutna läppar och fri luftväg R.Cook

Så här ska det se ut: Bilden A visar en häst med slutna läppar vars luftvägar ger fri passage för in- och utandningsluften. Hästen är näsandare så in- och utandning kan bara gå den vägen.  I munhålan kommer det inte in någon luft och mjuka gommen ligger tätt mot tungan. Svalget är öppet mot luftstrupen och matstrupen är utestängd. Munhålan har egentligen bara en innevånare – tungan - och utrymmet är anpassat efter den.

 

För att du ska förstå hur det här fungerar så kan du göra så här:

  • Stäng din mun.
  • Fyller tungan upp utrymmet i munhålan?
  • Ligger tungspetsen i vila mot framtändernas insida?
  • Det är ingen svårighet eller ansträngning att hålla läpparna slutna, eller hur?   

 

Äre mat ?  - undrar tungan

 När ett bett kommer in i munhålan och lägger sig mot tungan triggas matsmältningen i gång. Tungan är först ut att reagera på ”mat i munnen” och tungspetsen undersöker föremålet.

För att du ska förstå hur det här fungerar så kan du göra så här:

  • Sätta in en penna på tvären i munnen. Du har inga laner i munnen så du måste gapa lite för att få in pennan mellan tänderna och därmed ökas volymen i munhålan.
  • Läpparna sträcks ut i mungipan av pennan.
  • Vad gör din tunga? Jo, den backar bakom pennan och tungspetsen börjar pilla på pennan. Sker per automatik.
  • Eftersom du gapar så får du plats med att knövla ihop tungan bakom ”bettet” men en viss obehagskänsla kan uppstå i svalget.

 

Tungan undersöker bettet - R Cook 

 

 Så här ser det ut med bett i munnen:  Så här ser det ut när hästens tunga backar bakåt och tungspetsen undersöker bettet. Tungroten kan "lyfta lös" mjuka gommen och luftvägen förändras och begränsas.

 

Är tungband lösningen?

 -       Då är det ju bra att ha tungband, det hindrar hästen att backa tungan bakom bettet, tänker vi.

 

 tungband, foto R.Cook

 På  Cooks bild kan vi se att läpparnas försegling är bruten, läpparna särade och luft kommer in i munhålan. Tungan syns. Lägg märke till att tungbandet har rullat läppen inåt och resultatet blir att läppen kläms mellan den skarpa benkammen på lanerna och bettet.

Tungband förvärrar problemet eftersom instabilitet i mjuka gommen i första hand orsakas av bettet.  Den rationella lösningen för problem med mjuka gommen vore att ta bort orsaken men travsportens utrustningsreglemente kräver bett.

 

En tung fundering

Frågan man kan ställa sig är varför tungband är mer vanligt förekommande i vissa hästsportsdiscipliner – hästen är ju en häst oavsett och har sin artspecifika anatomi.

 Dressyr, hopphästar eller ridskolehästar har ju inte tungband, inte isländare heller efter vad jag vet. Jag har inte sett nån bild på tungbandsförsedda tävlande distanshästar eller quarterhästar – du får gärna kolla om du ser några.

 

Och till dig som tränar bettlöst – använder du tungband då?!

 

/Kerstin

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:




Mata in koden inbäddad i bilden