KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

HHBB-huvudlags - BLOGGEN -

För att göra en lång historia kort så blev travhästen Skogans Surprise alias "Örjan" - min resekamrat in i forskningsvärlden där veterinärprofessor Robert Cook från Tufts University, USA, villigt tog sig an oss. Han kunde förklara vad som sker i munhålan på en travhäst med överrörliga käkleder och även vad hästen gör åt problemen som uppstår. Enda sättet att hjälpa hästen var att plocka bort bettet. Så sant så sant. Året var 2009.

Tävlingsrglementet kräver bett! Hur lösa detta? Efter två år hade vi skapat ett huvudlag MED bett som stämde överens med reglerna MEN FINESSEN var att konstruktionen gav mig möjlighet att ha bett i mun på hästen utan att använda det! Huvudlaget testades i löp och av flera andra hästar.

HHBB-huvudlaget började tillverkas i USA våren 2011 och ett antal hästar vann löp med huvudlaget. Hösten 2012 fattade Svensk Travsport beslutet att huvudlaget ej fick användas i löp . HHBB-huvudlaget används i träning  på hästar som behöver  vila munnen.  Chefsveterinär Göran Åkerström, Svensk Travsport säger:

 

"Det är ingen tvekan om att huvudlaget har
potential och positiva effekter på hästars munhälsa."

 

Bloggen fokuserar på mina tankar kring travhästars bettrelaterade problem och vad man kan göra för att hjälpa hästen. 

Välkommen! 

 

 

Blödande hästmunnar - vem bryr sig?!

2013-01-10

Hamnar mitt i upploppet på V86-4 på Solvalla i går kväll.

TV-kameran följer vinnarekipaget efter mål, kusken kliver av och det syns att hästen blöder i munnen. Tittare reagerar - tack till er! - och sms:ar till programmet. Frågar varför hästen blöder i munnen.

En reporter langar frågan till kusken. Bitit sig lite i tungan, tar inte ont.  Blod blandat med saliv ser ut som mycket blod.

Kollar i resultatlistorna efter någon reaktion från de aktörer som ansvarar för djurskydd och värdegrund - tror i min enfald att sporten vill att munnen ska kollas på hästen? Eller att hästen kanske får några dagars anmälningsförbud för att munnen ska hela?! Finns ingen notering.

Jag måste ju vara helt offside ELLER så har jag missuppfattat hela skiten - Vad är djurskydd? På vilket vis ska vi skydda hästen?!

Munhålan är lika känslig som vår. Bettskador i det området är plågsamma  och påverkar foderintag och matsmältning. Hästen skriker inte AJ - de är helt tysta oavsett hur ont de har. Därför är det väldigt enkelt att som människa negligera en blödande mun... överlevnadsinstinkten hos hästen som art, bygger på att under stressande situation inte uppvisa smärta eller att man är skadad, allt för att slippa få rovdjurets blick på sig och uppfattas som ett lättfångat byte.

En del av sportens värdegrund borde vara kunskapen om hästen som bytesdjur och hur hästen reagerar på smärta. "Bråkig häst" - beteendet visar att hästen smärtreagerar, "svårkörd och slår med skallen" - smärtreagerar på bett, "ingen värmningsvinnare men skärper sig i löp" - ju mer stress desto större anledning för hästen att dölja eventuella problem... 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:




Mata in koden inbäddad i bilden