Läser att på LRF ungdomsförbunds riksstämma lämnades det in en motion. Ja, det är ju bra att ungdomarna är på hugget tänker jag. Sen läser jag vidare och inser att ungdomarnas motion gick ut på att kravet på utevistelser för mjölkkor skulle slopas och ersättas av en frivillig åtgärd!
Hela världen mår bättre av frisk luft och rörelse. Inom åldringsvården blir det ramaskri när gamlingarna inte får komma ut. Ungdomar som bara sitter som jag gör just nu - framför datorn - blir varnade för inaktivitet och dess konsekvenser. Men vad gör då dagens bondeungdom? Jag bara undrar. Vad lär dom sig hemma? vad lär dom sig i skolan egentligen?
Forskningen visar vad sunt bondförnuft kunnat räkna ut redan på hedenhös tid :
- kor som betar ute har bättre hälsoläge, mindre sjukdomar (mastit - acetonemi)
- Betande mjölkkor uppvisar mindre beteendestörningar.
- Det blir färre spentramp och klövsjukdomar minskar.
- Utevistelse ger stimulans via syn, doft och ljudintryck.
- Kor är flockdjur som trivs med sina sociala kontakter.
- Dessutom minskar dödligheten.
Man behöver inte vara professor för att räkna ut varför kossorna hoppar och skuttar när de släpps ut efter en vinter inomhus. Visst fattar jag att det blir merarbete för bonden att hålla marken i skick och få kossorna in och ut för mjölkning.
Men det är väl bara att välja vem man vill ska får extrajobb. Ungdomarna vill tydligen fixa extrainkomster till veterinären istället. Men skolan borde ha lärt dem varifrån pengarna till de räkningarna ska hämtas in - via kornas produktion och deras eget slit.
Helhetsperspektiv är bra ur inlärningssynpunkt. Även analys på lång och kort sikt. Om man bara vill spara veckotimmar så lås in både ungdomlig bonde och kossor - internera hela bunten och räkna ihop arbetsvinsten. Vill man öka livsinkomsterna så mår den unga bonden och kossorna bäst av att hålla sig i rörelse ute i friska luften - varje dag.
Kopplar vi det här till hur travet sett ut över ett lite längre perspektiv så var det förr inte alls lika vanligt med hästar i hagen. Nu är det en naturlig del av dagen för hästar att få vara ute och röra på sig. De är liksom kossorna flockdjur med behov av sociala kontakter. Kanonhästar går ute dygnet runt - året runt. Enda gången de befinner sig inomhus är när de selas ut för arbete eller tävlar och står uppstallad över dagen i ett gäststall någon stans. Hosta, ät- och beteendestörningar är exempel på bekymmer vars "medicinlista" består av förlängd utevistelse.
Jag fattar nog vad utbildningen fokuserar på - enklare uträkningar med mått i pengar. Lätt att visa och enkelt att begripa MEN verkligheten är betydligt mer komplex än så. Bättre juverhälsa är en erfarenhet mätt - och sedd - över längre tid än en hel gymnasieutbildning för ungdomar. Det går inte att räkna ut - det är en erfarenhetsbaserad insikt.