Tidningen SP - springspår & Ponnyronden nr 1/2009 - är en ganska ny tidning som vänder sig till travets framtidsfolk. Ledaren i senast numret hade rubriken "Visst vill vi våra hästar väl!" och avhandlade Svanstedt affären (grisfösare). Hur viktigt det är att motarbeta former av övergrepp på hästarna. Ledaren är bra!
Bläddrar vidare och läser "I selkammaren" som i detta nummer avhandlar checkar och checkbett. Urvalet som gjorts verkar ok - till att börja med.
Rakt checkbett, raymondcheck, automatcheck och kindstropp. Inga konstigheter men det blir väldigt konstigt när en ungdomstidning valt att presentera GOMTRYCKARE med en väldigt summarisk och okritisk beskrivning av funktion och effekt.
"Gomtryckare är ett av de skarpare checkbetten. Den fungerar genom att trycka upp i hästens gom när hästen hänger i checken eller ligger på. Hästen gillar inte att bettet trycks upp i gommen och slutar därför att hänga i checken och håller självmant upp huvudet. Tidigare var man tvungen att ha dispens för att använda gomtryckare. Det behövs inte längre"
VEM i travsportens Sverige behöver trycka en häst i gommen?!
Man behöver inte vara professor för att räkna ut att trycket i gommen orsakar smärta. också ett övergrepp?!
Är gomtryckare något som vi vill lära travungdomen använda? Hellre borde vi avråda från användning! Det finns massor av grejor i en selkammare som hästar och ungdomar kan nyttja sig av. Grejor som inte orsakar smärta hos hästen!
Det borde vara på sin plats att lämna en förklaring till varför gomtryckare en gång i tiden var förbjudna men fick nyttjas på dispens, Och också lämna en förklaring till varför gomtryckare är tillåtna i dag. Svaret kan STC veterinärerna formulera.
Varför ska vi lära ut till nästa generation hur man genom att orsaka smärta i gommen får den att höja huvudet? En stolt, glad och frisk häst håller ju upp huvudet själv!
Vari ligger skillnaden? Övergrepp som övergrepp! En grisfösare orsakar smärta i rumpan, gomtryckaren tar ont i andra änden!
Där konsten slutar tar våldet vid!