Farsan min - gammal jägare, orienterare, skytt, militär - som betalat skatt hela livet har blivit gammal och fått plats på hemmet. På ett par månader fick vi bevittna något som jag hoppas andra åldringar slipper.
Se IBLAND HÄNGER MAN I GREJORNA
2009-07-22 - Han vill ju inte kliva upp
Barn har rätt till en meningsfull skolgång och åldringar ska kunna vara trygga på hemmet. Idag finns det inga garantier för att något av detta.
Artikeln - hämtad ur dagens NSD - handlar om en "kund" inom äldreomsorgen - min farsa med afasi som inte kan kommunicera sina behov. Att läsa den smärtar mig oerhört.
Till alla ni som bestämmer, styr och ställer vill jag bara säga att vi blir gamla, allihop, om ni i något trött ögonblickt råkat glömma det.
Vårdtagare på äldreboende försummades
BODEN. En vårdtagare på ett äldreboende i Boden utsattes för försummelse och for illa av de allvarliga missförhållandena. En närstående slog larm och medicinskt ansvarig sjuksköterska vidtog akuta åtgärder.
Det var i somras en närstående slog larm om fel och brister. Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Monica Hansson, ansåg att uppgifterna tydde på allvarliga missförhållanden. Hon startade en utredning och besökte arbetsplatsen.
Många brister
Monica Hanssons bedömde att på grund av brister i etik, bemötande, personlig hygien och den dagliga livsföringen så utsattes vårdtagaren för ett allvarligt missförhållande. Hon anser att såväl aktiva handlingar som försummelse har förekommit, vilket medfört allvarliga konsekvenser för personens psykiska och fysiska hälsa.
Catharina Liljeholm, socialchef i Boden, poängterar att eftersom att det gäller en enskild person så är ärendet sekretessbelagt. På frågan om vårdtagaren farit illa, svarar hon:
- Man far illa när det är ett missförhållande. När man får höra saker som inte ska behöva hända måste vi klara av att rätta till det och prata om vad det är för svårigheter som orsakat att det blir så här. Det gjorde den medicinskt ansvariga sjuksköterskan och har följt upp regelbundet.
Olika behov
Hon tillägger att vårdtagaren inte bott länge på boendet, att ingen annan brukare varit utsatt och att det inte enbart handlar om att en anställd handlat fel.
- En kund hos oss kan ha olika behov. En del kan vara mer komplexa. Vi ska vara så anpassningsbara och flexibla att vi kan tillmötesgå den enskildes behov av vård och omsorg. Det kan krävas utbildningsinsatser och vi måste förbättra oss.
Monica Hansson beslutade genast om flera akuta åtgärder, bland annat sattes det in extra personal under kvällar och helger. Skriftligen påpekade hon att arbetet ska bygga på respekt och att närstående ska hållas delaktiga. Dessutom ska det finans en detaljerad dagbok inne hos vårdtagaren.
Förebygga är målet
Hon har även vidtagit långsiktiga åtgärder för att undvika återupprepning. Bland annat ska personalen ha en halvdag där den fokuserar på etik, bemötande och personlig hygien. Verksamhetschefen ska också följa upp inflyttningar specifikt med vårdtagare som har demenssjukdom.
- Det är mycket tråkigt när sådant här händer. Målet är att
förebygga och att det ska bli bra, säger Catharina Liljeholm.
Av Lena Tegström lena.tegstrom@nsd.se