Varje år dödsstörtar hästar på tävlingsbanor runt om i världen. Hinderlöpet Grand National i England garanterar spektakulära fall och skador på både folk och fä och tyvärr även skador som leder till avlivning.
Inom travsporten här hemma har vi haft hästar som "dött i farten" - vinglat till under lopp för att därefter falla i backen - döda. Hemskt att se och man får tacka sin lyckliga stjärna för att man sluppit vara med om sådant med egen häst.
Här på Bodentravet har några hästar dött. Första hästen jag såg falla i backen (under träning var det) sades ha "svalt tungan" och kvävt sig. Och det var jättelänge sedan! Och just den orsaken är ganska intressant om man läser moderna tiders undersökningar.
Eftersom hästen är en näsandare blir andningen störd av att läpparnas förslutning saboteras när vi sätter dit bett, tungband och käkpinne. Luftflödet i hals/svalg hamnar i ett läge mitt mellan äta och andas. Huvudhållningen styr hur "onaturlig" andningen blir och hur hästens lyckas syresätta kroppen. Vid prestation påverkas även steget/rörelsemönstret vilket i sin tur gör att hästen tidigare blir trött och hamnar i syreskuld. Sen går det fort - expressfart mot senskador och i dess bortre förlängning även blödningar och cirkulationsstörningar.
Så det skulle vara intressant om STCs undersökning av störtade hästar även samlade in data på vilken utrustning hästen bar när den dog.
TÄNK OM det är så att en viss kombination av bett- käk tungband ställer till med våldsamma fysiska problem för hästen om käken är en viss längd?
TÄNK OM de hästar som dog på Jägersro under en kort tid alla hade en ny typ av bett?!
TÄNK OM det var så? Då finns det ytterligare en grej att fixa för att hjälpa hästen klara de fysiska prestationer som vi vill att den ska klara av. TÄNK OM det var så?
I väntan på att vi får veta mera så finns det andra små grejor som vi måste göra i förebyggande syfte - STCs råd till oss travfolk:
"Dessa råd är för de flesta utövare redan en självklarhet och utförs regelbundet, men i uppkommet läge kan det vara av värde som en påminnelse:
- Förvissa er om att häst som skall starta är frisk. Vid minsta misstanke om sjukdom stryk hästen från tävling. Kontakta din veterinär för rådgivning.
- Ta kroppstemperaturen på hästen regelbundet.
- Ta blodprov vid behov.
- Använd pulsklocka i vardagen för att i tidigt skede av en infektion upptäcka förändringar i pulsfrekvens. Pulsklocka är tillåten i samband med tävling, och beslutet att tillåta denna vid tävling är bland annat. för att kunna upptäcka förändringar i frekvens och avbryta en eventuell start.
- För de som har möjlighet, och behov är påkallat samt där förutsättningar finns så endoskopera svalg före tävling.
- Ge akt på allmäntillstånd, aptit etc."