Sitter på skolbänken nu. Via nätet deltar jag i kurser på International Institute of Applied Equine Podiatry. Hur kul som helst. Bra referenslitteratur och teoretiskt mycket grundligt.
Den lilla Brudhalvan - ponnytravs Marielle - har fått se hur en hov ser ut på insidan. Tillsammans tittade vi på DVD:n
The Equine Hoof Exposed, A Dissection
Jag visade den för henne eftersom hon tidigt sagt att hon är intresserad av hovvård och vill lära sig hovslageri. Inget hindrade henne från att fatta - allt på engelska och absolut ingen textremsa.
Själv gillar jag att ta del av nya rön och det här var intressant som tusan. Här klyvs inte hästfoten på mitten eller tvärs över utan fotens olika strukturer visas upp varefter hoven plockas i bitar. Elegant och pedagogiskt.
Har fått lära mig att den vilda hästens hov skiljer sig från tamhästens. Trodde att naturen var den bästa förebilden men nu har det visat sig att det faktiskt inte stämmer.
Tamhästen har under tidens gång utvecklat fler lameller än vildhästen. I praktiken innebär det att tamhästen klarar belastning (bära rytttare, hoppa högt, springa fort länge etc) på ett bättre sätt än vildhästen. Tätheten i lamellerna gör att stötdämpningsförmågan ökar. Skoning gör att fotens strukturer och funktionalitet sett över tiden utvecklas åt det sämre hållet. Tyvärr påverkar det också fotens prestanda.
Har lärt mig hur jag finner hovbenets läge, plan och höjd via studier av fotavtrycket. Ett sätt att utgå från hovens insida när man justerar hovkapselns yttre strukturer. Jätteintressant.
Det lutar åt att jag drar över till USA och diplomerar mig...