Veterinär och galopptränare Michanek stod för snacket på Bodensia i går. Hästcentrum i Boden har ställt upp sig i startblocken och framtiden presenteras i seminarieform.
Mina tankar for till hästcentrums planer på att bygga ett hästhotell dit folk kan lämna in sina skyddslingar för vård medans de själva vårdar sig själva på annan plats. Kontentan av gårdagens övning var att stänga stallet och släppa ut hästarna i snön. Behövs stall?
När jag skaffade mig EU certifikat som transportör av hästar så ingick veterinär Michanek i utbildningskonceptet. Han är en intressant kombination av teori och praktik OCH resultatet av hans valda hästhållning.
Han har galoppörer och håller till i Skåne. Hästarna går ute dygnet runt, en häst per hage, foder automater som spritsade ut kraftfoder dygnet runt. Fri tillgång till grovfoder och tak över huvudet. På menyn står mineralbaljor, havre och hö. Allt annat har han rationaliserat bort.
Hur det går? Tja, 2008 startade hans hästar 28 gånger och vann 14 löp... över 30 000 kr in per start. Inte illa på 5 starthästar!
Jo, nog tål hästar väder och vind utan att behöva mer kläder på sig än det naturen utrustade dem med.
MEN det fanns lite förenklat skåneperspektiv...
Inte värmer solen när det är minus 30 grader... vid de temperaturerna så brukar ju knappt solen orka sig över horisonten... men lyser solen en så svinkall dag, ja då lovar jag att det känns skönt i rimfrosten i näsan!
INTE vill jag lasta starthästen blöt utan täcke i transporten med luckan bak öppen, och köra hem från Umåker på annandan då det varit så kallt att det varit gränsfall för att ställa in tävlingarna p g a kyla...
Hästarna är inga veklingar. De vill vara ute, de vill röra sig men de vill ha det ganska skönt. Kunna välja, precis som vi. Sola sig, ställa sig i lä för nordan, kliva in under tak när regnet vräker ner - att kunna välja visar stundens största behov.
Våra tävlingshästar älskar att bli ompysslade och gillar att vi bryr oss. Stortränarna talar i kör när de berättar hur viktigt det är att få hästarna att må bra. MEN vi behöver inte kväva och överbeskydda dem i vår iver att få hästarna att trivas.
Så, jag är glad över att jag har mina hästar gåendes i flock, att de har stora ytor att röra sig på, att de har möjlighet att söka skydd undan väder, vind och insekter om de känner för det.
OCH nog är det skönt att bädda en tjock halmmadrass, ge dem en portion kraftfoder och se dem sova middag en stund inne efter maten.
HA DEM klippta under täcket men lurviga på ben och hals.
BJUDA DEM på en skjorta när det blåser eller regnar så de själva försöker söka efter skydd...
Man är väl klen i pallet.... eller fjollig.... ??
ELLER så kanske det blir som när Gunnar Axelryd - han med Express Gaxe - var här för länge sedan och berättade hur han som glad amatör tränade sin världsstjärna. Express Gaxe fick ALDRIG duscha i varmvatten hemma, kallvattnet härdade honom hävdade Axelryd. Publiken tittade frågande på varann och det surrades ute i lokalen. Kanske man skulle prova kallduscha den egna hästen....
Jag gillar varma duschar så jag frågade Axelryd om han alls hade varmvattuberedare i stallet - tänkte att det kanske fanns praktiska orsaker till att han valt fakirduschning?
Gunnar Axelryd HADE INGEN varmvattuberedare i stallet! - det var därför Express Gaxe fick duscha i kallvatten. INGEN HÄST DÖR av den behandlingen - de lär bli av med överskottsvärmen gode snabbt.
VISST VORE DET intressant att göra en undersökning med KALLT och VARMT duschvatten - se vad hästen väljer om valet fanns?!
- hur många har hästar som försöker ta sig undan kallvattnet i duschen när varmvattnet tagit slut efter lopp 9 i Skellefteå en skitig oktoberkväll ...
- hur många hästar står stilla och ser ut att njuta när varmvatten flödar ur duschen och känns som ett varmt sommarregn som strilar ner över en svettiga rygg...
NATURLIG hästhållning är ju bara bra MEN kraven vi ställer på våra hästar är ONATURLIGA.
Hästar tål mycket men var går gränsen för hur stor den totala börda som vi lägger på dem blir? De ska ju inte bara hålla sig vid liv som en vildhäst - de ska ju prestera också med järnspikar i fötterna och järnskrot i truten.
Naturlig hästhållning gör nog vardagen MERA UTHÄRDLIG för stressade sporthästar. De får VARA IFRED och aktivera sig själv utifrån sina egna behov, kunna betrakta och filosofera.
En varm tanke och ett skyddande täcke kan kännas som en kram - INGEN VARELSE BEHÖVER EN KRAM FÖR ATT ÖVERLEVA - men hur reagerar vi när vi får en klapp på kinden och en pläd över axeln tillsammans med någons undran:
-Känns det bättre nu?
Gör samma sak på din starthäst som försökt värja sig undan kallvattnet i duschen. Titta din flåsande kamrat i ögat och lägg på en tunn filt - man behöver inte vara djurpratare för att känna tacksamheten som strömmar ur den hästens öga. Det är MENTAL HÄSTHÅLLNING!