Omgivningen granskar och ställer krav på livsmiljö för kossor, grisar och höns. Samhället har röstat fram lagar och förordningar som reglerar hanteringen av tävling med djur.
Maten vi äter ska inte vara giftig, kanske nyttig och kanske till och med skapats på ett ekologiskt vis. Det finns nivåer på allt.
Hamburgaren kommer från kött från ett djur som slaktats på ett kontrollslakteri. Djuret kan vara KRAV-slaktat och komma från en ekologisk gård. Om alla ingredienser i hamburgaren är ekologiskt odlade så kan en ekologisk produktionskedja säkerställas. Är kossan från annat land kan även rättvisemärket garantera att jordbruksarbetaren fått en vettig lön.
Inom hästsporten finns bara en nivå. Enlig djurskyddslagens föreskrifter för tävling med djur.
TÄNK OM omgivningen höjer kraven?
TÄNK OM vi måste ta ställning till mer än att hålla oss till djurskyddet?
TÄNK OM det kom krav på att vi måste ha en handlingsplan för varje tävlingshäst vi äger som visar att vi har en plan för vad som ska hända med hästen när den slutar tävla?
TÄNK OM travtränare var skyldiga att ha ett egenkontrollsystem och uppföljning av skador? Att årligen rapportera in hur många gaffelband, sårskador, halsinfektioner, lungblödare, överträning, körolyckor, hovbölder etc
TÄNK OM norrmännens förbud mot körspö är ett exempel på hur omgivningen kan påverka tävling med djur.
TÄNK OM den pågående svenska diskussionen och utredningen kring körspöts vara eller inte vara är första steget mot nivåreglerade krav även för travsporten?