KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

 

 DAGENS HÄSTORIA 

 

 Under sju år skrev jag - Kerstin Kemlén -  hästkrönikor åt Norrländska Socialdemokraten. HÄSTLIV var en spalt i HELGbilagan. Där kåserade jag vilt om allt jag tyckte hade med hästfolk och hästar att göra. När tidningen moderniserades förändrades bilagan. Häst- och hundkrönikor fick ge plats för mat, hälsa och inredning. MIn krönika var uppskattad men jag blev ändå rörd över att folk verkligen saknade HÄSTLIV som beskrev sådant som hästfolk kände igen. DAGENS HÄSTORIA har skapats för alla er som läser det jag skriver. TACK till er!

 

Från årskiftet 2011 är det slut - det blir inga fler hästorier.

Gamla hästorier ligger kvar men uppdateras ej.

Jag budgeterar om min tid till mitt eget forskningsprojekt kring hästar,deras livsmiljö och konsekvenser av mänsklig påverkan.

 

 

Tack och hej!

 

Från 2014 skriver jag för www.horsequality.se och på Facebook.

Mina böcker hittar du på horsequalitys webbutik.

 

 

 

KRAV-märkt hästsport?

2010-11-15

Omgivningen granskar och ställer krav på livsmiljö för kossor, grisar och höns. Samhället har röstat fram lagar och förordningar som reglerar hanteringen av tävling med djur.

Maten vi äter ska inte vara giftig, kanske nyttig och kanske till och med skapats på ett ekologiskt vis. Det finns nivåer på allt.

Hamburgaren kommer från kött från ett djur som slaktats på ett kontrollslakteri. Djuret kan vara KRAV-slaktat och komma från en ekologisk gård. Om alla ingredienser i hamburgaren är ekologiskt odlade så kan en ekologisk produktionskedja säkerställas. Är kossan från annat land kan även rättvisemärket garantera att jordbruksarbetaren fått en vettig lön.

Inom hästsporten finns bara en nivå. Enlig djurskyddslagens föreskrifter för tävling med djur.

TÄNK OM omgivningen höjer kraven?

TÄNK OM vi måste ta ställning till mer än att hålla oss till djurskyddet?

TÄNK OM det kom krav på att vi måste ha en handlingsplan för varje tävlingshäst vi äger som visar att vi har en plan för vad som ska hända med hästen när den slutar tävla?

TÄNK OM travtränare var skyldiga att ha ett egenkontrollsystem och uppföljning av skador? Att årligen rapportera in hur många gaffelband, sårskador, halsinfektioner, lungblödare, överträning, körolyckor, hovbölder etc

TÄNK OM norrmännens förbud mot körspö är ett exempel på hur omgivningen kan påverka tävling med djur.

TÄNK OM den pågående svenska diskussionen och utredningen kring körspöts vara eller inte vara är första steget mot nivåreglerade krav även för travsporten?

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)