KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

 

 DAGENS HÄSTORIA 

 

 Under sju år skrev jag - Kerstin Kemlén -  hästkrönikor åt Norrländska Socialdemokraten. HÄSTLIV var en spalt i HELGbilagan. Där kåserade jag vilt om allt jag tyckte hade med hästfolk och hästar att göra. När tidningen moderniserades förändrades bilagan. Häst- och hundkrönikor fick ge plats för mat, hälsa och inredning. MIn krönika var uppskattad men jag blev ändå rörd över att folk verkligen saknade HÄSTLIV som beskrev sådant som hästfolk kände igen. DAGENS HÄSTORIA har skapats för alla er som läser det jag skriver. TACK till er!

 

Från årskiftet 2011 är det slut - det blir inga fler hästorier.

Gamla hästorier ligger kvar men uppdateras ej.

Jag budgeterar om min tid till mitt eget forskningsprojekt kring hästar,deras livsmiljö och konsekvenser av mänsklig påverkan.

 

 

Tack och hej!

 

Från 2014 skriver jag för www.horsequality.se och på Facebook.

Mina böcker hittar du på horsequalitys webbutik.

 

 

 

Testresultat rundbalsring

2009-10-12

Vi har gjort två tester av egentillverkade rundbalsringar.

TESTUPPLÄGG:

5 hästar åt tillsammans ur bal placerade på plan yta med gott om utrymme runt omkring. En häst gillar att gräva och rodda runt i rundbalar/höhögar.

Rundbalen kläddes av helt - (plast och nät bort) - innan balringen sattes runt eftersom balarna vi testade var rullade med nät. Störigt att inte veta vad som finns i balen när man serverar på detta vis.

 

RUNDBALSRING AV BEG GUMMIMATTA - sk båsmatta  =>

125 cm hög ring runt rundbalen fastdragen med två spännband. Balen placerad på en euro-pall. Materialet var båsmatta som var bökig och tung att resa på högkant men själva konceptet funkade fint. Övre delen av gummimattan gav efter varefter balen krymte. Mattan "vek sig" i överkant och hästarna fick jobba för att få fram hö när mattan lade sig ner. Därefter sjönk allt ihop och mattan vek sig hit och dit. 

PLUS =  inget spill alls.

MINUS = tunghanterat med gummimattorna, kräver två starka personer. Grävarhästen fick ej tag i kanten men grävde och vände gummimattskanter utan problem när balen fallit ihop. Man måste hålla koll på spännbanden och hur mattan viker sig. När mattan viker sig kan all ahästar ej äta samtidigt.

 

RUNDBALSRING AV PLYWOOD =>

Gubben gjorde en balring av 4 mm plywood enligt mått på den rundbalsring i plast som säljs. 83 cm hög - lätt att placera ovanifrån runt rundbalen. Såg ut som en badtunna med en rundbal i.

PLUS = lätt att hantera 

MINUS=jättemycket spill i jämförelse med gummimattsringen!  Verkar som om kanten är för låg. Grävarhästen fick tag med foten i översta kanten, tunn plyfa lätt att paja .

 

SLUTSATS:

I vårt fall skulle en rundbalsring med höjden 115 cm funka. Själva idén med en ring är bra och spillet minskar utan tvekan. Höjden är viktig och storleken på ringen likaså. När det bara är lite kvar så lutar sig hästarna in för att nå det som är kvar i mitten. Detta kräver att ringen i sig är stadig och ej för stor.

Enligt reklamen skulle det bli matro runt ringen i jämförelse med utplacerade höhögar här och där. Vet ej om det blev någon skillnad på den fronten.

Vi valde att fortsätta att göra som vi brukar - serverar hösilage i portioner för det är ju bara då man ser vad det är som finns i balen.

 Vi har förlängt vår raka foderhäck med 1,5 meter  - nu är den 6 meter och löper mellan stora träd i skogshagen. Hästarna kan äta från båda sidor och ibland verkar det vara väldigt viktigt med bordsplaceringen...

Vi ska besöka ridskolan för att se hur de färdigtillverkade rundbalsringarna funkar i praktiken -

Vill du veta mera så kolla info om tillverkare - se DAGENS HÄSTORIA 2009-10-03

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)