95 år blev lokmästaren Sigurd Lidström från Ytterbyn. En riktig krutgubbe med andra ord.
Vi lämnade in lokor för renovering - vissa försvann men de som han fixade till blev verkligen fina. Med sina nitar och fina kantband.
- Ögat ska ha sitt!, sa Sigurd när jag frågade varför det skulle se så pråligt ut med en rand av guldfärgade runda nitskallar på ett par lokor.
Och visst hade han rätt. Det är ju fint med en arbetshäst. Extra fint med en fin arbetshäst och ännu finare blir det om seldonen också är fina.
Och funktionella. För hästen.
Minns när det var SM i skogskörning och Sigurd Lidström var inkallad. Han skulle hålla föredrag om finnlokor. Rikets absolut bästa skogskörare var på plats med sina hästar och där framme stod lokmästaren med penna och blädderblock. På fri hand ritade han bogblad och hästar med olika lutning på bogen. Anatomi och dragteknik kombinerades med redskapens utformning och anpassning.
Det som jag insåg just då var att finnlokors utformning och anatomiska passform till hästens bogar inte var allmän hästkännedom. Hästkörarna som kom söderifrån hade raka lokträn på sina ardennerhästar och blev i det närmaste förbluffade över att de kunnat leva ett helt liv utan lokor anpassade för hästen... Finnlokor är en företeelse som är kulturellt och geografiskt bunden. Det fattade jag då.
Här uppe hade hästarna fått dra timmerlass och färdas långa sträckor. Vår kontakt i östlig riktning har influerat oss med finnlokor och rankdon och även med små raska och lätta hästar - nordsvenskar och små sega röda finnhästar. Här fanns inga ardennerhästar och inte heller raka lokträn. Vi är ju uppfödda med finnlokor och av kronans raka lokträn har vi norrlänningar gjort spegelramar ... inte använt till någon häst!
Finnlokornas förträfflighet framstod tydligt i Sigurd Lidströms presentation. Vi fick lära oss varför långa dragläder är en styggelse och varför lokorna ska ligga an tight mot hästen, hur de lägger sig tillrätta mot bogen när de utsätts för belastning, hur viktigt det är med en rak draglinje osv osv.
Sigurd Lidström var en lite udda personlighet med ett fantastiskt kunnande. Utrustade med röntgenblick när han studerade draghästars bogar för att bedöma vilken typ av loke som skulle passa. Kunde titta på ett foto och sedan gjorde han lokträn som satt som en smäck på hästen.
- Hästen ska inte svettas under loken men får vara blöt över allt annars!
Nå, Sigurd Lidström lär ha blivit insläppt av Sankte Pär och från och med nu så lär det vara HÄSTORIER varje kväll i himmelriket.