KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

 

 DAGENS HÄSTORIA 

 

 Under sju år skrev jag - Kerstin Kemlén -  hästkrönikor åt Norrländska Socialdemokraten. HÄSTLIV var en spalt i HELGbilagan. Där kåserade jag vilt om allt jag tyckte hade med hästfolk och hästar att göra. När tidningen moderniserades förändrades bilagan. Häst- och hundkrönikor fick ge plats för mat, hälsa och inredning. MIn krönika var uppskattad men jag blev ändå rörd över att folk verkligen saknade HÄSTLIV som beskrev sådant som hästfolk kände igen. DAGENS HÄSTORIA har skapats för alla er som läser det jag skriver. TACK till er!

 

Från årskiftet 2011 är det slut - det blir inga fler hästorier.

Gamla hästorier ligger kvar men uppdateras ej.

Jag budgeterar om min tid till mitt eget forskningsprojekt kring hästar,deras livsmiljö och konsekvenser av mänsklig påverkan.

 

 

Tack och hej!

 

Från 2014 skriver jag för www.horsequality.se och på Facebook.

Mina böcker hittar du på horsequalitys webbutik.

 

 

 

Apropå nya avelsvärderingen och ärftliga fel

2010-06-05

Veterinär Anne Haglund med hästklinik i Saxtorp i Skåne, är en återkommande krönikör i TravRonden. Bra!

I december i fjol tog hon upp förändringen av avelsvärderingssystemet och undrade varför hingstar får verka i aveln - trots ärftliga problem. Hon argumenterade för att halsproblem och hältor i framknäna är de två stora problemen och hon hade en tydlig känsla av att det var ärftliga problem.

MIN TANKE var då att nog är det väl konstigt att TRAVhästar har dessa problem - kanske det är så att orsaken ligger i hur vi använder hästen?

 

Halsproblem - en arbetsskada?

TÄNK OM det är så att en del av halsproblemen är bettrelaterade? Att det är sättet att använda bettet som orsakar besvär i luftvägar? Som Robert Cooks forskning antyder?

TÄNK OM halsproblem är utrustningsrelaterade och inte har med hästen i sig att göra - en ren arbetsskada för travhästen? Och andra hästar med grejor i munnen.

 

Framknäna - en arbetsskada?

TÄNK OM besvär i framknäna kommer av att vi som tränar häst missbrukar hästens inbyggda stötdämpande förmåga - från hov ända upp till mankparti?

TÄNK OM det är så att vissa hästar pressas mer eftersom deras prisbild ställer krav på ränta på satsat kapital?

 

Ärftliga defekter - i träningsupplägg ...?

TÄNK OM det inte alls handlar om ärftliga defekter hos travhästen utan om ÄRFTLIGA DEFEKTER i attityden och sättet att träna hästar?

 

Hovbrosk - tänk om vi kasserat på fel grunder?

I krönikan skriver Haglund om ärftlighet för hovbroskförbening på kallblod  - direkt diskvalificerande för hingsten. OM det nu var så farligt så borde väl STOägarna i så fall röntga märrn innan de betäcker med en hingst med "rent" hovbrosk? Annars faller ju 50% av defektkontrollen? Eller va?

Om man jämför resonemanget med de upptäckter och resultat som gjorts i forskarsamhället men som ännu inte är genomarbetade och publicerade, så finns det tecken som tyder på att hovbenets utseende kanske är naturligt variabelt OCH att förbenat hovbrosk inte sätter ner prestanda eller försämrar resultat?

TÄNK OM vårt synsätt att felet är ärftligt är både fel och falskt? TÄNK OM all ny forskning kullkastar tidigare sanningar - att "diskningar" p g a hovbroskförbening varit helt onödigt?!

Jag tycker hela diskussionen är superviktig. Hästsporten är så konservativ så cement verkar elastiskt. Traditioner styr och försenar förbättring och förändring.

 

Ärftlig defekt eller "arbetsskada"?

I sista travronden skriver Anne Haglund om framknäna. I vinternumret filosoferade framgångsrike Fredrik Persson kring varför hans hästar ibland får besvär med framknäna. Det finns en skillnad i deras synsätt som är tydlig och väldigt viktig att poängtera.

Fredrik Persson har insett att han som tränare har något med saken att göra när hans hästar ibland får besvär i framknäna. Att hans träningsupplägg kanske går att förfina men han visste inte riktigt vad eller hur. Systemet som granskas blir häst + träningskoncept.

Anne Haglund som veterinär fokuserar på hästen som system vilket ju är hennes yrkesinriktning.Och framknäna separeras från den person som har ansvaret för att sätta knäna i arbete.

TÄNK OM det är så att hästar har friska framknän till dess vi pressar TOO MUCH TOO SOON?

Röntga våra träningsupplägg och uppfödningsmetoder istället!

TÄNK OM bästa effekten på avelsmaterialet vore att röntga träningsupplägget istället för framknäna på hingsten?

TÄNK OM det skulle bli ännu bättre avelsmaterial om vi röntgade uppfödningsmetoderna i stoägarleden också?

Röntgen ger en ögonblicksbild på en statisk struktur i tävlingshästens kropp. En bild som visar läget här och nu. Varför röntgenbilden ser ut som den gör är ju ett resultat av "arbetsskador" som uppstått under ett hästliv i människans tjänst.

Ärftliga tränardefekter

OJ VAD JAG ÖNSKADE att vi som tränade häst blev röntgade istället.

TÄNK OM "de ärftliga defekterna" i själva verket är nåt som går att härleda till träningsmetoder - ej hästen i sig!? Fredrik Persson verkar fundera så, Gunnar Melander, Dannero, har liknande funderationer.

Tänk om resultatet av avelsvärderingen kunde inkludera mått på  TRÄNAREFFEKTEN? Att det fanns ett slags tränarindex där skador på uppvisade hingstar åtföljdes av index för tränare som varit delaktig i processen - haft hästen under den aktiva tävlingstiden?

TÄNK OM det fanns tränarmönster på förändringar i framknäna som uppvisar starkare samband än blodslinjer.....

Ärftliga ledinjektioner

TÄNK OM ledinjektioner är en ärftlig defekt inom tränarkåren och egentligen borde leda till att vissa träningsmoment blev kasserade - istället för att kassera hingsten som tagit sig igenom arbetslivet med livet i behåll!

Ärftliga uppfödardefekter 

TÄNK OM vi i uppfödarkåren också fick ett uppfödarindex som följde med hästen. Då kanske ärftliga uppfödardefekter börjar synas så uppfödningen blir ännu bättre.

Varför ska vi skjuta på hästen med ledförändringar när det är vi människor som utsätter den för slitage?

Läste någon stans:

 

Det  är viktigare att känna till hästens liv

än diagnosen.

 

TÄNK OM det är så?!

Arbetsmiljö för människor har orsakat massor av lidande och otaliga röntgenbilder. När arbetsmiljöns olika rörelsemoment granskats så har förändringar införts. Ingen ifrågasätter idag sambandet mellan arbetetes utformning och förslitningsskador.

Och jag har då aldrig hört att någon blivit utdömd av Försäkringskassan på grund av genetik... Kolgruvearbetare som kommer ur släkter med stendammslunga eller städerskor sprungna ur blodlinjer med klena axlar... man hör ju hur puckat det låter!!!  Argumenten håller inte ens i hästvärlden!

Mera självkritik och mod att utsättas för granskning. Alla mår bättre av att vi bli bättre på att bli bättre!

Antal kommentarer: 1

2010-06-06 12:27:44 - sofia-K-fors

Jag tror det OFTA är "fel" på tränaren INTE alltid på hästen. Det är ingen slump att vissa har "klippkort" hos än den ena än den andra som ska "fixa" till hästen ett tag:(

Jag är så glad som gick förra hösten och lyssnade på Gunnar Melander när han pratade om hästträning och han sa att om man måste åka till klinik i tid och otid så måste man fundera på hur man tränar och ändra sitt träningsupplägg.

Mycket klok hästkarl och framgångarna hans talar sitt spräk.

Så en röntgen på hästägare kanske inte vore så dumt.;)

Tack Kerstin för laddade/känsliga och spännande ämnen som du berör!(flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)