Det sista avsnittet om konstiga beteenden orsakade av oss kring hästen, handlar om det som med ett gemensamt namn brukar kallas för THE HEADSHAKING SYNDROME - som handlar om hur en häst med nervvärk beter sig. Här kommer några exempel under olika avsnitt
I vila visa
- skygghet kring skallen
- vara rädd om skalle
- vara svår att klippa och joxa med kring huvudet
Under arbete
- gapar
- skakar på skallen
- joxar med mulen och hela näsan
- går med skallen i vädret
- våldsamt behov av att gnugga skalle och mule mot folk efter arbete
- "stjärnkikare"
- går baki hand
- gnisslar tänder
- tiltar skallen på sned (behöver inte vara entömd)
- hugger efter ryttarns fötter eller efter hästar utmed
- nyser och fräser
- dropp i näsan och blöt i ögat
syresättning och andning
- hostar under arbete
- tunga ovan bettet
- "sväljer tungan"
- entrapment av epiglottis
- låter i halsen
- får inte luft
- blödningar
mun och tandbekymmer
- vill inte dricka i samband med rejält arbete
- äter dåligt
- vass i mun med tandskador första kindtänderna
- skador på laner med benpålagring som följd
- tungskador och läppskador
Ja, dessa fem delar handlar om problem som enligt forskaren Robert Cook kunnat lösas genom att vi tar bort BETTET som kommunikationsmedel. Enligt honom bygger hela bett-konceptet på hot om smärta, om att orsaka hästen smärta och om att genom att skapa smärta tro sig få stopp på hästen. Styra genom att vålda fram signalerna. Det är därför det är så svårt att hitta bett som "hästen trivs med" - det är därför det finns miljoner bettyper!....
Cook menar att hästar sticker och beter sig som knäppjökar på grund av att bettet placeras på en plats på hästkroppen där massor av nerver finns vilket gör hästen fruktansvärt känslig.
Och det är därför BETTRELATERADE PROBLEM kan yttra sig på så himla många sätt - hästen störs ut att hotet/smärtan/nervvärken i munnen. Under de här fem avsnitten så har jag inte tagit upp allt, bara gett exempel från de Cook har funnit har samband med bett och problem som därmed går att eliminera om bettet tas bort!
Vidare så reagerar hästkroppen när den får in något i matsmältningskanalens första del - munnen - och kroppen tror att den ska äta och förbereder sig inför att mat ska komma ner i svalget. Detta i sin tur gör att det skapas en total förvirring i det biologiska systemet när verkmästarn i svalget står där och sköter växeln - ska här andas eller ska här sväljas?!
Nå, denna professor Cook är en trevlig prick. Jag har fört ingående resonemang med honom om huvudlaget han skapat och haft åsikter kring själva designen som faktiskt lett till att produktionen på körhuvudlagen förändrats. Cook är bra!
Och han har skrivit massor som jag har försökt skärskåda och ifrågasätta på alla sätt och vis. Men hur jag än vänder och vrider på betten, tungbanden, gomtryckarna och gud vet allt, ja då tenderar jag att bli allt mer överens med honom.
40 år av grundläggande feltänk - så ser jag på min "bettkarriär" idag...
EMPIRISK PRÖVNING
Jag har under ett par månader testat hans koncept och samtidigt varit i kontakt med honom. Kört in alla hästar på nytt med hans redskap för smärtlösa kommunikationen med hästar - the bittless cross-under bridle - och funnit att hästarna blir annars. Mycket märkligt men helt förklarligt.
Nu är det ju så att vårt tävlingsreglemente gör att den utrustningen ej är tillåten men att nyttja hans grejor under träning är ett mycket humant sätt att träna hästen.
NI som är intresserade av hur konceptet fungerar får gärna höra av er till mig. Och för er som är slängd på engelska så finns det hur mycket som helst att läsa.
För en sak ska ni veta - bara för att en undersökning visade att det var 4 gånger lättare att få stopp på en häst med hans grejor i förhållande till ett vanligt delat bett, inte f-n sa jag HURRA och kastböt grejor. Nej, jag har läst på rubbet för att veta hur hästar kan reagera, när jag fått tillräckligt kött på benen, då selade jag ut.
RESULTAT PÅ FOLK OCH HÄSTAR
Det är gjort studier av folk med hästproblem som nämnts ovan och vad som hänt när de provat byta till helt bettlöst och icke smärtbaserad styrning (hackamore, sidpull räknar professor Cook som smärtbaserade koncept).
Den mest intressanta effekten har varit - enligt mitt sätt att se det - på de ryttare som under en längre tid haft svårt att få till det med hästen. Byter huvudlag och deras beskrivning på vad som händer är exempelvis:
- blivit snällare mot hästen
- gjort att hästen mår bättre fysiskt och mentalt
- fått bättre bromsar (!!!!)
- mjukare och elegantare förflyttningar
- ökasd steglängd
- lugnare avslappnad häst som lyssnar bättre
- ingen stress under träning
- bort med tungband och hårt åtdragna låga nosremmar
- ökat den egna säkerheten
- minskade frambensskador då hästen ej längre är framtung o går på bogarna
- kunna låta "trähänder" rida den finaste hästen eftersom hästen inte behöver ta stryk av ovarsamma ryckiga och hysteriska händer
Nå, vad säger du?! Tror du på professor Cook eller är han en forskare som är ute och cyklar?
ÄR DU FÖR ELLER EMOT?
Om något smärtar så kan bara hästen välja att
- FRUKTA & FASA INFÖR
- TA TILL FLYKTEN & BITA TAG
- KRIGA & FÖRSÖKA BLI AV MED OSS
- PARKERA & VÄGRA VARA MED
- EGNA ALTERNATIV TILL MAGNECYL & TIG & LID