KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

 

 DAGENS HÄSTORIA 

 

 Under sju år skrev jag - Kerstin Kemlén -  hästkrönikor åt Norrländska Socialdemokraten. HÄSTLIV var en spalt i HELGbilagan. Där kåserade jag vilt om allt jag tyckte hade med hästfolk och hästar att göra. När tidningen moderniserades förändrades bilagan. Häst- och hundkrönikor fick ge plats för mat, hälsa och inredning. MIn krönika var uppskattad men jag blev ändå rörd över att folk verkligen saknade HÄSTLIV som beskrev sådant som hästfolk kände igen. DAGENS HÄSTORIA har skapats för alla er som läser det jag skriver. TACK till er!

 

Från årskiftet 2011 är det slut - det blir inga fler hästorier.

Gamla hästorier ligger kvar men uppdateras ej.

Jag budgeterar om min tid till mitt eget forskningsprojekt kring hästar,deras livsmiljö och konsekvenser av mänsklig påverkan.

 

 

Tack och hej!

 

Från 2014 skriver jag för www.horsequality.se och på Facebook.

Mina böcker hittar du på horsequalitys webbutik.

 

 

 

Mördarbakterier, recept och avmaskningsmedel

2010-04-26

Världen är allt bra konstig.

Antibiotikaanvändningen är så extrem att bakterier och baciller börjar bete sig som brunråttor som jagats länge av Anticimex. De överlistar sina förföljare.

Världen står inför nästa utmaning - hur göra när mördarbakterier får fäste på djursjukhusen? Hur göra när antibiotika är lösningen och svaret på allt.

Här för ett tag sedan bjöd djursjukhuset in djurägare för att informera om antibiotikaanvändningens risker. Konstig målgrupp tänkte jag ... vi djurägare kan ju inte bestämma om djuret ska behandlas med antibiotika... det är ju veterinären som skriver receptet...

På radion i går fanns ett inslag om veterinärer som strålat samman för att diskutera utskrivning och behandling med antibiotika. Den målgruppen var ju bättre för det är ju där som överutskrivningen kan stoppas. Och det var självrannsakan som gällde.

Och sedan vandrar vi mot avmaskningsmedlena. Där har ju samhället reagerat så avmaskningsmedel får man via recept nu för tiden. Väldigt intressant vändning... jag ringer alltså till veterinären för att få receptet och det lustiga är att jag aldrig tidigare haft tillgång till så mycket avmaskningsmedel som nu!!!

Veterinärer verkar endera inte vilja skriva ut recept så ofta eller så förväntar de sig att man vill ha massor eller så vill de göra lösningen billigare... Konsekvent 10 pack! Och jag har aldrig haft 10 hästar...  och aldrig heller haft så billiga avmaskningar som efter recepten infördes ...

Tja, vad ska man säga. Är det bara ekonomi eller vad?!

Det finns bra naturliga bakeriedödare - ex aloe vera - och genom att vara extra noga och väldigt strukturerad så kan man laga ganska rejäla sår på ett naturligt sätt. Men det kanske tar lite längre tid OCH framför allt tar det extra tid av oss runt hästen. Så, vissa antibiotikakurer tror jag inte att man behöver och andra kurer är ett MÅSTE.

Å andra sidan så har man ju stött på noggranna nyexaminerade veterinärer som pratat till en som om man vore född i farstun eller född igår. Man har fått teoretiska instruktioner och precisa förhållningsorder som ens egen ålder och rutin och erfarenhet säger är helt onödiga.

Jag kan ju välja - och naturligtvis ta ansvar för - att följa ett eget koncept  och använda naturläkeörter och homeopati istället för antibiotika. Valet är mitt men jag lyssnar noga på vad veterinären föreslår och varför. Och när man varit med ett tag så inser man ju att den vikarierande veterinären man har framför sig inte ens var född vid den tidpunkten man brottades med sitt första stora sår, sprutor i halsen på hästen och försöka få bandage att sitta kvar...

Så, "ingen idé att sy"-kommentarer från en rutinerad veterinär överlämnar hela lösningen till mig. Och utmaningen i att bli bättre på att kriga med bakterier!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)