Alla stall är ju inte utformade så att man kan dra in vagnen och sela inne. Det finns ju otaliga historier om hur kloka hästar blivit lätt förvirrade av att selas ut fastsatta i ytterväggen med näsan mot väggen. Hur de vänt och vridit sig för att se vad som händer bakom. Andra har löst det så att hästen stått uppspänd längsefter ytterväggen men då har problemt ibland varit att hästen trampat lite fram och tillbaka och vagnen har tagit i väggen.
Av och påselning ute i det fria är inget problem om hästen är van och normalklok. Men det kan ju vara en god idé att fixa en praktisk lösning som inte orsakar bekymmer för folk och fä.
I sista numret av tidningen EKIPAGE - Vagnshistoriska Sällskapets Medlemstidning nr 3 - 2008 finns en illustrerad artikel med rubriken:
" Enkla hjälpmedel vid selning och anspänning
av vagn och släde".
Även säkra hästar kan om olyckan är framme börja röra på sig innan vagnens båda skaklar är fastgjorda och kusken lagt tömmarna tillrätta. Detta gäller naturligtvis i första hand om man är ensam men kan även inträffa om man har en medhjälpare.
För att undvika detta riskmoment använder jag mig av en utebox bestående av fyra stycken stolpar (byggtimmer) med ena långsidan fastbunden hopbunden av en kraftig planka, övriga med rep som vid behov kan hakas loss. Förutom vid anspänning använder vi även boxen sommartid för daglig vård, veterinärbesiktning mm.
Boxens innermått anpassas efter vagn och släde. Räkna med ca 60-80 cm bredd utöver vagnens totalmått. "
Alf Hedin
=> alfhedin.hagalundsgard@telia.com
www.vagnshistoriska.org
Artikel illustrationen visar ett "utselningsbås" vars längd är som häst + vagn. Bredden är vagn + vingelmånen (60-80 cm). Framme vid hästens huvud finns uppbindning från hörnstolparna så att du kan sätta fast hästen som på en stallgång. Ena långsidan har som nämnts en planka och bilden visar att den är på hästens vänstra sida - vet ej varför. På andra långsidan längsefter hästen är det ett rep. Stolparna i hörnen är ganska låga - lite längre än bomhöjden i en transport.
Utselningsfickan ser ut som en smal parkeringsplats. Lätt att köra in i och sela av. Kanske lite väl smalt om det är tänkt att man ska stå innanför när man selar ut. Hörnstolparna ser ut som telefonstolpar och lär vara nergrävda en bit.
Kanske ett alternativ att nyttja innan man fått hästen "grovtam och ståsäker".
"