KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

TIDIGARE  HÄSTORIER

Tja, från april 2008 till augusti 2009. Det har passerat mycket vatten under broarna - eller som vi hästfolk hellre skulle säga; Många boxar är skottade och dyngkärror tömda...

 

 

"Min häst dreglar visst snålvatten!"

2008-04-29

Hon tittar på mig med road min, skrattar och säger bestämt:

- Du skrev att hästar inte dreglar. Min gör det!

- När dreglar den då? , undrade jag och såg framför mig shirehästar med hängande underläpp, halvt medvetslösa med långa slemslajmar hängandes ur munnen. Vad kan en sådan bjässe lida? Har den fått rabies?!

- Han dreglar när han får mat.

OK, nu var jag med. Har själv hästar vars salivproduktion verkligen går igång av god havre. Det löddrar runt truten på dem - ser nästan ut som om man blandat i diskmedel i käket.

Enligt veterinären (se 2008-04-11) så reagerar inte hästar som Pavlovs hundar. Hundar börjar dregla bara de tänker på mat medans hästars salivproduktion sätter fart då själva tuggandet och nedmalningen av fodret börjar.

Och kanske det är så att dessa gigantiska shirehästar börjar tomtugga bara de ser matmor röra sig, och då borde det rent teoretiskt börja rinna saliv. Eller kanske de böjer in skallen så som dressyrhästen gör när den kröker på nacken. Då utövas tryck mot spottkörtlarna så det - för att göra en kort förklaring - sipprar ut saliv  i truten.

"Hästen tuggar på bettet" och detta tuggande och den krökta nacken ger lödder i munnen som ger slemsträngar rinnandes i bringa och ner efter frambenen.

Så visst kan vi instämma i att storhästarna dreglar - men inte som hundar, hade nog veterinär Semrén lagt till.