KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

TIDIGARE  HÄSTORIER

Tja, från april 2008 till augusti 2009. Det har passerat mycket vatten under broarna - eller som vi hästfolk hellre skulle säga; Många boxar är skottade och dyngkärror tömda...

 

 

Vars är fluor-tanten!?

2009-02-23

Skogans Surprise ströks ju från start i slutet av januari. Skallen satt på trekvarten och därför var det svårt att svänga åt höger.

Equiterapeuten Lisa hittade halskotor som rättades till och vi diskuterade hans knäppningar i käken. Hästen är nämligen överrörlig vilket inkluderar käken. Det knäpper och knakar i underkäkens gångjärn uppe vid öra/öga. Det smäller som tusan ibland och därför har jag försökt att vara väldigt varlig i handen.

Har dragit "varlig hand" till det yttersta nu. Tog bort bettet ur munnen på honom - körde med sidepull. Väldigt intressant för det var som att vända handen. Han blev helt annars. Glad i ögat och tung på handen på ett skönt sätt. Nu snackar vi hugga tag i grejorna.

Tidigare har han ju varit väldigt avvaktande  - som en som är beredd på att det kan ta ont i käken.

För att vara på den säkra sidan så kollades han i munnen en extra gång. Förra tandkollen var i slutet oktober och då var det antydan till hake på vänster sida.

Han har - innan halskotorna var satta på plats - skrittat med skallen snett ner åt höger. När jag tog bort bettet så gick han rakt med skallen och då behöver man inte fundera nåt mera. Belasta ej underkäke mera!

Det var också intressant att veta om nåt hänt inne i munnen också. Norrlands mest vältränade veterinär  - båda könen räknat - kom förbi och det var med stor nyfikenhet multisportmorsan anföll munnen.

Såg ganska OK ut MEN hon hittade något skumt i överkäke vänster sida - såg ut som en emaljskada och ett sår i slemhinnan på tandköttet på en tand några tänder in.

- Den där ska du ha koll på! Kan vara karies. Oavsett så gäller det att vara noga så det inte blir skit i den där.

Det kan vara så att han fått in nåt där, nåt som orsakat en skada. Tja, varför inte. Ibland har de ju kottar och kvistar i truten så inte är det omöjligt.

- Du gillar ju siffror, Kerstin. När det gäller karies så förekommer den avvikelsen i 15 % av sjukdomsfallen.

Ja, jag har siffrorna och det sorgliga är ju att mer än 70 % av skadorna i hästmunnarna beror på betselrelaterade grejor. Så, vad finns att göra? Jo, vi bokar in en extrakoll om ett par månader och låter honom för resten av livet slippa styrning med bett - det blir körgrimma som gäller.

Varannan dag spolar jag ur munnen och försöker bli av med såret i tandköttet.

Och sen, ja då bör jag ha en häst som ligger stadigt på handen med lika belastning på nosryggen, håller skalle och käke rak och har fin slemhinna i truten. Och så är han ju snabb också!

Men det är nu som vi skulle behövt fluortanten!